2024. április. 26., péntek - Ervin.

Alig ismert vírus terjed világszerte

A HáziPatika szerint a tavaszi hónapokban világszerte rengeteg embert fertőzött meg a humán metapneumovírus (HMPV), sokan kórházba is kerültek a kórokozó miatt.

A humán metapneumovírus (HMPV) ellen sem oltás, sem gyógyszer nincs, csupán a betegség tüneteit tudják enyhíteni.

 Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központjának (CDC) jelentése szerint idén tavasszal jelentősen megnőtt a HMPV okozta megbetegedések száma, március közepén a vizsgált minták közel 11 százaléka volt pozitív. Nehéz azonban pontos képet kapni a fertőzöttek számáról, hiszen a kórházakon kívül nem tesztelik a betegeket erre a kórokozóra, így sokan nem is tudnak az érintettségükről, írja a a CNN cikke nyomán a lap.

A humán metapneumovírust holland orvosok fedezték fel 2001-ben, miután mintákat vettek gyerekektől, akik megmagyarázhatatlan légúti fertőzéstől szenvedtek. A gyerekek egy része nagyon beteg volt, és gépi lélegeztetésre szorult, de minden ismert kórokozókra negatív tesztet produkáltak. A kutatók a mintákat állatokból származó sejtekben tenyésztették, majd felfedeztek valamit, ami szerkezetileg a paramyxoviridae családdal tűnt rokonnak: ez a víruscsalád olyan légúti betegségeket okoz, mint a kanyaró, a mumpsz és az RSV. Korábbi mintákat vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a kórokozó csaknem 50 éve kering már az emberek között.

A vírus általában alsó légúti fertőzést, heves köhögést, orrfolyást, torokfájást és lázat vált ki, többeknél azonban olyan intenzívek a tünetek, hogy kórházi kezelésre szorulnak miatta. Egyes kutatások szerint a HMPV minden évben annyi megbetegedést okoz az Egyesült Államokban, mint az influenza, vagy az RSV. Egy 25 évnyi betegadatot összesítő tanulmány szerint az RSV mögött ez a második leggyakoribb légúti fertőzéses betegség gyerekeknél. Az említett fertőzésekhez hasonlóan a HMPV is életveszélyes tüdőgyulladáshoz vezethet vezethet idősebb felnőtteknél.

A Lancet Global Health 2020-as tanulmánya szerint az 5 évnél fiatalabb gyermekek körében 2018-ban több mint 14 millió HMPV-fertőzés történt; több mint 600 ezer kórházi kezelés és több mint 16 ezer haláleset köthető a vírushoz.

(forrás: Házipatika)