hirdetés
hirdetés
2021. január. 20., szerda - Fábián, Sebestyén.

Aggasztó a marosvásárhelyi orvosi tagozat helyzete

Aggasztó a marosvásárhelyi orvosi tagozat helyzete, ezért 150 diák foglalt állást a magyar tagozat ügye mellett a magyarországi Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) első erdélyi közgyűlésén, mondta Murai László, a HÖOK elnöke az M1-en.

A dokumentumra azért volt szükség, mert a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatán hátrányos megkülönböztetés éri a magyar hallgatókat, hangsúlyozta.

Mint elmondta: az egyetemen kialakult helyzet 2011 óta húzódik, amikor a román tanügyi törvény megfogalmazta, hogy három egyetemen, köztük a MOGYÉ-n is magyar karokat kell létrehozni. Ez nem történt meg, helyette a magyar hallgatók hátrányos megkülönböztetésének több formája is megjelent az egyetemen: a hallgatók magyar nyelven tett vizsgáit nem akarta elfogadni az egyetem. Később ez a probléma megoldódott, fűzte hozzá, de a magyar nyelven vizsgáztató tanárok ellen indított fegyelmi vizsgálat még nem zárult le.

A marosvásárhelyi magyar hallgatók állandó bizonytalanságban élnek, de a HÖOK bízik abban, hogy a szombaton elfogadott dokumentum elősegíti az üggyel kapcsolatos diskurzust, mondta Murai László.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink