hirdetés
hirdetés
2020. július. 04., szombat - Ulrik.
hirdetés

MOGYE-ügy: oktatói állások szűnhetnek meg

A marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem (MOGYE) magyar oktatói szerint beláthatatlan következményekkel jár a magyar tagozat beiskolázási számának csökkentése.

hirdetés

Az erdélyi magyar hírportál azzal kapcsolatban kérdezte az egyetem oktatóit, hogy a román felsőoktatás minőségét ellenőrző állami hatóság (ARACIS) a magyar tagozat 200-as beiskolázási számát 120-ra csökkentette. Az állami hatóság tavasszal végezte el a magyar tagozat átvilágítását, de csak most született döntés, így akkreditálták a képzést, ugyanakkor csökkentették a beiskolázási számot. Ezzel párhuzamosan a román tagozaton a helyek számát 270-ről 300-ra növelték.

A magyar oktatók a kettős mércét nehezményezik, hiszen a román tagozaton az oktatói lefedettség 66,55 százalék, a magyar tagozaton 62,84 százalék.

"Nem értjük, hogy ha a román tagozaton az akkreditáció átmegy, akkor nálunk miért nem, mert a lefedettségünk nagyjából hasonló" – mondta Nagy Előd rektorhelyettes.

Szabó Béla professzor, a magyar tagozat vezetője úgy véli, hogy az egyetemtől az is szép teljesítmény lesz, ha ezek után száz tandíjmentes helyet ad a maximális 120-ból. A tagozat vezetője szerint a "piszkos munkát" mindig az akkreditációs bizottság végezte el, ugyanez történt 2012-ben, amikor nem engedték a magyar tagozat különválását. Hozzátette: az akkreditációs bizottságnak nagyon szigorú szabályai vannak, amit ha teljes mértékben betartanának, akkor a románok sem kaphatnának akkreditációt. Ezzel szemben a magyar tagozattal mindig maximálisan betartják  panaszolta Szabó Béla, aki szerint papíron a grémium csak szakértőkből áll, de mindig politikai döntéseket hoz az orvosi egyetem magyar tagozatával kapcsolatban. Szabó Béla szerint beláthatatlan következményekkel jár az ARACIS döntése, mert az egyetemen belül az orvosin két különálló magyar csoport van, amely különálló képzésen vesz részt, külön óraadó tanárokkal. Egy ilyen csoportban rendszerint hetven diáknak kell lennie, ami eddig kitelt 140-ből, a százból viszont nem fog, ami további oktatói állások leépítését jelenti  mondta tagozatvezető.

Az ARACIS döntésével kapcsolatos felülvizsgálatot csak az egyetem rektora kezdeményezheti.

Az 1945-ben kizárólag magyar tannyelvű intézményként alapított egyetemen évek óta éles szembenállás alakult ki a román és a magyar oktatók között, miután az egyetem román többségű vezetősége megtagadta betartani a 2011-es oktatási törvény előírásait, amelyek értelmében a magyar tagozat fokozottabb önállóságra tehetne szert. Az egyetem az idén angol nyelvű kart alapított, miközben a magyar kar megalapítását mereven elutasítja a felsőoktatási intézmény vezetősége. Időközben a magyar oktatók és diákok aránya tovább csökkent, miután a MOGYE összeolvadt a szintén marosvásárhelyi, kizárólag román tannyelvű Petru Maior egyetemmel.

(forrás: MTI)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink