2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A 100 éves dietetikusképzést ünnepelték

100 éves a dietetikusképzés címmel rendezett konferenciát a Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék az SE Egészségtudományi Karon.

Bednárikné dr. Dörnyei Gabriella, az Egészségtudományi Kar (ETK) dékánja köszöntőjében úgy fogalmazott, dr. Soós Aladár, a magyar dietetikai képzés megalapítója 1922-ben csak titokban remélhette azt, hogy az általa megálmodott szakma és szakemberképzés a történelmi viharok után száz év múlva is létezni fog, ráadásul száz év alatt folyamatosan megújulva, a kor követelményeinek és a társadalmi elvárásoknak megfelelően végzi feladatát. A dékán kiemelte, ma már a BSc-diploma után MSc-diplomát és doktori fokozatot is szerezhetnek a dietetikusok.

Míg egy évszázaddal ezelőtt a dietetikus az élelmezésirányításban és a betegágy mellett látta el a feladatát, ma a klinikai, az élelmiszermenedzseri és a prevenciós területen is nélkülözhetetlen – tette hozzá. Végül emlékeztetett, bár egyre több helyen ismerik fel a dietetika fontosságát (például a sport, az élelmezésipar vagy a gyógyszeripar területén), mégis sok kihívással kell szembenézniük a szakembereknek, amely nehézségekre a képzés fejlesztésével folyamatosan megoldást kell találni.

További részletek az egyetem honlapján

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink