2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

"A megyében nem lesznek kórházi körzetek"

Nem igazak azok a hírek, hogy az ukrajnai egészségügyi rendszer reformja keretében kórházi körzeteket alakítanak ki Kárpátalján; a megyében egyetlen ilyen körzet sem lesz, közölte Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója.

Az ukrajnai megyében, így a Beregszászi járásban is komoly aggodalmat kiváltó kérdéssel kapcsolatban a megyevezető Moskal.in.ua személyes honlapján azt írta, hogy nincs kidolgozva a kórházi körzetek létrehozásának mechanizmusa, az egészségügyi minisztériumban nincsenek meg az ehhez szükséges jogszabályok, az idei központi költségvetésbe nem építették bele az új egységek finanszírozását, így egyáltalán szóba sem jöhet kórházi körzetek kialakítása.

Emlékeztetett arra, hogy jelenleg csak egy kormányrendelet rendelkezik a kórházi körzetek létrehozásának rendjéről, de Kárpátalja nem felel meg az általa szabott feltételeknek. A megye domborzati sajátosságai és területi-közigazgatási szerkezete miatt nem lehetséges olyan körzetek kialakítása, amelyeken belül a többprofilú, intenzív gyógykezelés biztosítására képes kórházak 60 kilométeres körzetben, maximum 60 percben megszabott betegszállítással el tudnák látni a lakosságot, mutatott rá Hennagyij Moszkal. Megjegyezte: a kórházi körzetek létrehozásához sok új kórházat kellene építeni több száz millió hrivnyából, de ennyi pénze senkinek sincsen, vagyis "minden alapot nélkülöző közönséges álhír", hogy kórházi körzetesítés lesz Kárpátalján.

Beregszászon a város és a járás lakosai a hónap elején aláírásgyűjtést kezdeményeztek az egyik közösségi oldalon szerveződve, mert elterjedt a hír, hogy egy kórházi körzetbe vonják össze a Beregszászi és a Nagyszőlősi járásokat Nagyszőlős központtal. Attól tartottak, hogy a körzetesítés eredményeként Beregszászon és a járásban is csak az orvosi rendelők és néhány más egészségügyi létesítmény működik tovább, a kórházi osztályok többsége és a fekvőbeteg-ellátás átkerül Nagyszőlősre.     

Hennagyij Zubko ukrán miniszterelnök-helyettes január végén ígéretet tett arra, hogy a kórházi körzetek kialakítása nem eredményezi létező egészségügyi intézmények bezárását. "Egyetlen egészségügyi intézményt sem zárunk be a reform során", hangsúlyozta kijevi sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy a reformmal szemben ellenállás tapasztalható a járási önkormányzatok és állami közigazgatási hivatalok részéről, mert szerinte azok nem értik a reform lényegét. Az egészségügyi tárcának február 1-ig kellett kidolgoznia és a kormánynak benyújtania a kórházi körzetek listáját és szerkezetét tartalmazó jogszabály tervezetét.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink