2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Miniszterhelyettesen csattant a bilincs a hálapénz miatt

Forintba átszámítva milliókat szedett be orvosoktól az ukrán egészségügyi miniszterhelyettes. A pénzt a betegektől kérték az orvosok a sikeres műtétek után, közölte az MTI alapján a Privátbankár.

Komoly korrupciós sémát lepleztek le a hatóságok az ukrán egészségügyi tárcánál, és őrizetbe vették Roman Vaszilisin miniszterhelyettest, jelentette be Jurij Lucenko főügyész és Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke Kijevben, a közösen tartott sajtótájékoztatón.

A miniszterhelyettest akkor fogták el, amikor jelentős mennyiségű, a hatóságok szerint megvesztegetésből származó pénzt vitt lánya vidéki házába. A pontos összeget nem hozták nyilvánosságra.

A főügyész elmondta viszont, hogy csak egy kijevi kórház urológiai központjából heti 50-100 ezer hrivnyát (575 ezer és 1,15 millió forint közötti összeget) kapott a tisztségviselő, ami havi szinten elérhette a félmillió hrivnyát, vagyis hozzávetőlegesen 5,7 millió forintot. Ezt úgy gyűjtötte össze, hogy az egészségügyi intézmény igazgatójának utasítására az orvosok törvényellenesen pénzt kértek a betegektől a műtétek elvégzéséért.

Őrizetbe vették a bűntársát, a donyecki származású Jurij Szernyakot is, aki a miniszterhelyettes közbenjárására lett az urológiai központ igazgatója. A nyomozás során megállapították, hogy az orvosok közvetlenül utóbbinak számoltak el a műtétekért kizsarolt pénzekkel.

Ukrajnában a jogszabályok szerint a betegektől semmilyen pénzbeli ellenszolgáltatást, még hálapénzt sem fogadhatnak el az orvosok az ellátásért. Ugyanakkor Ukrajnában is általános "bélelt borítékkal" vagy ajándékkal megköszönni az egészségügyi személyzetnek a munkáját. Nem ritka eset az sem, hogy állami kórházakban előre pénzt kérnek a műtét elvégzéséért, közli a lap.

(forrás: Privátbankár, MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink