hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Sokan jönnek gyógyulni a határon túlról

Az elmúlt nyolc évben több mint 1100, a környező országokban élő magyar beteg anyaországi gyógykezelését támogatta a hazai költségvetés, összesen több mint 172 millió forint értékben, közli a kormányközeli lap.

A kormány még 2007-ben alkotta meg azt a rendeletet, amely a környező országokban nehezen vagy egyáltalán nem elérhető egészségügyi ellátások igénybevételéhez igyekszik hozzásegíteni a határon túl élő magyarokat. Kivéve az Európai Unió tagállamainak és társult tagjainak állampolgárait, rájuk ugyanis már kiterjed az unión belüli szabad betegáramlás szabálya.

A jogszabály jelenleg így már csak az Ukrajnában élő magyarokra vonatkozik, ők azonban – különösen a polgárháború miatt – fokozottan igényelték az anyaországi segítséget, írja a magyaridők.hu.

A költségvetési ráfordítást nagymértékben befolyásolja, hogy milyen jellegű ellátást vesznek igénybe nálunk a határon túli páciensek, és ezek körét a jogszabály – a rendkívül nagy költségek miatt – kényszerűen be is határolja. Ezért míg például finanszírozható számos fejlődési rendellenesség korrekciója, idegsebészeti operáció vagy pacemaker-beültetés, addig a daganatos betegségek esetében csak a diagnosztika és a műtét költségét állja a magyar állam, a drága kemo- és sugárterápia igénybevételét már nem.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink