2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

1 milliárd gyorstesztet és maszkokat oszt szét ingyenesen a kormány az amerikaiak között

Enyhítéseket jelentett be a norvég kormány csütörtök este az alig több mint egy hónappal ezelőtt a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításokhoz képest. Nemzetközi kitekintés.

Jonas Gahr Store norvég kormányfő bejelentése szerint ismét lehet például alkoholt felszolgálni. A karácsony előtt elfogadott szabályokhoz képest megszűnik a vendéglátóhelyeken a szesztilalom; 23 óráig az ülő vendégeknek ismét lehet alkoholt felszolgálni az éttermekben és kocsmákban. A gyerekek és fiatalok szabadtéri sporttilalmát is feloldják, zárt térben legfeljebb húszan sportolhatnak együtt mostantól. Az érintkezéssel járó sportágak edzései és versenyei is újraindulhatnak. Felnőttek esetében beltéren maximum szintén húszan lehetnek jelen, és javasolt a távolságtartás.

Zárt térben, rögzített ülőhelyek esetén mostantól 200 ember vehet részt rendezvényeken, ülőhelyek nélküli esemény esetén pedig zárt térben 30, a szabad levegőn pedig 200 fő a létszámkorlát.

"A járvány új szakaszába léptünk. Sokkal több a beoltott, mint decemberben, és nagyszámú gyorstesztet is vásároltunk, ezért a négy héttel ezelőtti korlátozások egy részre feloldható" - magyarázta a döntést Store.

Az új fertőzések száma ennek ellenére emelkedik, és a koronavírus omikron variánsa vált uralkodóvá a skandináv országban. A miniszterelnök szerint a legújabb járványhullám még nem érte el a csúcsot, de a korábbiaknál sokkal kevesebben lesznek súlyos betegek koronavírus-fertőzés miatt.

*

A párizsi közigazgatási bíróság felfüggesztette csütörtökön a párizsi prefektúrának azt a határozatát, amely alapján a koronavírus-járvány megfékezése céljából december 31. óta kötelező a maszkviselés a kültereken a francia fővárosban, tudta meg az AFP hírügynökség hivatalos forrásokból.

Csütörtökön a versailles-i adminisztratív bíróság hozott olyan döntést, amely felfüggesztett egy hasonló helyi határozatot a Versailles körüli Yvelines megyében, arra hivatkozva, hogy az intézkedés "szélsőséges, aránytalan és nem megfelelő megsértése az egyéni szabadságnak".  A párizsi közigazgatási bíróság pénteken teszi közzé hivatalosan a döntését. A párizsi prefektúra addig nem kívánta kommentálni döntést, amíg nem kapja kézhez a felfüggesztésről szóló ítéletet.

"Miután se nem szükséges, sem nem szigorúan arányos, a közigazgatási bíróság a felfüggesztés mellett döntött" - mondta az AFP-nek Jean-Baptiste Soufron ügyvéd, aki a határozat felfüggesztését kérte a bíróságtól.

Franciaországban az új típusú koronavírus omikron változatának futótűzszerű terjedése miatt a kormány a hónap elején szigorításokat léptett életbe a maszkviselést illetően: minden nyilvános zárt helyen, a tömegközlekedési járműveken, vasúton, repülőn és taxikban 6 éves kortól kötelező a maszkviselés, a korábbi 11 év helyett. Eközben több nagyváros és megye prefektúrája a kültéri maszkviselést is kötelezővé tette.

A kormány elképzelése szerint a nyár óta érvényben lévő védettségi igazolást néhány napon belül felváltja az oltási igazolás, amely gyakorlatilag a kötelező oltásnak felel meg. A törvénytervezet értelmében nyilvános helyekre jövőben kizárólag a három oltást kapók léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig a szolgáltatásokat nem vehetik igénybe.

Jóllehet a szenátus szerda este módosításokkal elfogadta a kormány javaslatát, a szöveg végső változatról a parlament két háza vegyes bizottságának csütörtökön nem sikerült kompromisszumos megoldást találnia, ezért a szöveg péntektől visszakerül a nemzetgyűlés elé második olvasatra, amelyről a hétvégén vagy a jövő hét folyamán tarthatják a végszavazást.

Olivier Véran egészségügyi miniszter reményei szerint - aki csütörtökön egyébként bejelentette, hogy karanténba vonult, miután elkapta a koronavírust - az oltási igazolás január 20-án léphet életbe. A jobbközép Köztársaságiak azonban előzetesen jelezték, hogy az alkotmánytanácsnál kívánják megtámadni a szöveget, ami tovább késleltetheti az intézkedés bevezetését.

*

A spanyol egészségügyi minisztérium csütörtökön engedélyezte, hogy a más betegségük miatt súlyos fertőzés kockázatának kitett páciensek megkaphassák a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagját. A szaktárca közleménye szerint a kijelölt csoportba tartoznak például a transzplantáltak, a dialízis vagy kemoterápiás kezelés alatt álló betegek. A második ismétlő oltásra öt hónappal az előző dózis beadása után kerülhet sor.

Carolina Darias egészségügyi miniszter a nap folyamán jelentette be azt is, hogy kiterjesztik a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető dózisának korhatárát, így már minden 18 év feletti jogosult lesz rá. Ez mostanáig a 40 év felettiek számára volt elérhető, akiknek a 61 százaléka már élt a harmadik oltás lehetőségével. Az oltási rendben további változást jelent, hogy a harmadik oltást a második után öt hónappal lehet kérni, az eddigi fél év helyett. Friss fertőzés után pedig legalább négy hetet kell várni, mielőtt valaki oltást kaphat.

A tárcavezető beszámolt arról is, hogy szombattól már nem lehet 2,49 eurónál (1043 forint) drágábban árulni antigénteszteket a gyógyszertárakban. A tesztek ára eddig átlagosan 5-10 euró között volt.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök esti jelentése szerint egy nap alatt 159 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma az országban az omikron variáns terjedése miatt.

*

1 milliárd darab otthon is felhasználható, az új típusú koronavírus kimutatására alkalmas gyorstesztet és a fertőzés ellen leginkább védelmet nyújtó N95-ös típusú maszkokat oszt szét ingyenesen a kormány az amerikaiak között, jelentette be Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban.  Biden kifejezte szándékát, hogy "megtöbbszörözik" a vírus elleni védekezésre szánt erőforrásokat és így próbálják meg visszaszorítani az utóbbi időszakban rekordszámú fertőzést. Az elnök szerint mindenki "frusztrált az új évben" a fertőzések számának emelkedése miatt. A kialakult helyzetet "az oltatlanok világjárványának" nevezte és ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi szakemberek adatai szerint az oltással rendelkezők sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, vagy halnak meg a koronavírus következtében.

Az amerikai elnök azt is elmondta: arra utasította a kormány szakembereit, hogy az eredeti megrendelésben szereplő 500 millió darab Covid-19 gyorsteszt beszerzését duplázzák meg és egy hamarosan megjelenő szövetségi weboldalon keresztül ingyenesen juttassák el az amerikaiakhoz. Az elnök bejelentette, hogy most először ingyenesen elérhetővé teszik az N95-ös maszkokat az amerikaiak számára. Biden emlékeztetett rá, hogy a járványügyi szakemberek szerint ezek a leghatékonyabbak a vírus terjedésének megakadályozásában. A maszkok szétosztásának részleteit jövő héten jelenti be a kormány. "Tudom, hogy egyes amerikaiak számára a maszk nem megfizethető vagy nem könnyű beszerezni. A jövő héten bejelentjük, hogyan tesszük ingyenesen elérhetővé a kiváló minőségű maszkokat" - fogalmazott.

Az elnök azt is bejelentette, hogy hat katonai orvosi csoportot, 1000 egészségügyi dolgozót telepítenek Michigan, New Jersey, Új-Mexikó, New York, Ohio és Rhode Island államokba, hogy segítsenek a kórházaknak megbirkózni a megnövekedett számú betegekkel. A Fehér Ház korábbi tájékoztatása szerint a Hálaadás ünnepe, azaz 2021. november 24-e óta 800 szövetségi alkalmazottat vezényeltek át 24 amerikai tagállamba, és a Nemzeti Gárda több mint 14 000 tagját aktiválták az Egyesült Államok egész területén.

Szerdán új rekordot döntött a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban. A koronavírus omikron változatának rendkívül gyors terjedése miatt jelenleg 145 982 beteget ápolnak kórházban. A közszolgálati rádió (NPR) tudósítása szerint a koronavírusos betegek jelenleg a kórházak intenzív osztályos ágyainak mintegy 30 százalékát foglalják el, és a SARS-CoV-2 vírussal fertőzött, kórházba szállított gyermekek száma is most a legmagasabb a világjárvány kitörése óta. A koronavírus-járvány megjelenése óta 847 664 ember halt meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményei következtében, és összesen 63 268 225 fertőzéses esetet regisztráltak az Egyesült Államokban.

*

A világon 319 994 792 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 520 468 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban a világon 315 390 402 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 510 327 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

 

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink