hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

MESZK: szenved az egészségügy

Vannak olyan ellátási formák, ahol tragikussá vált a helyzet, mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Start című műsorában.

A KSH legfrissebb jelentése szerint 17 ezer dolgozó hagyta el az egészségügyet az elmúlt egy év alatt. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Start című műsorában arról beszélt, amikor azt mondjuk, hogy egészségügyi dolgozó, az egy nagy közösségre utal, amelynek részesei az orvosok, egészségügyi szakdolgozók mellett a gazdasági-, műszaki személyzet is. Érezhető a hiány, bár a 17 ezer fős szakdolgozói hiányt nem tudja megerősíteni, azt ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt hónapok fogyási tendenciát mutatnak .Felmondási tilalom mellett többen mennek nyugdíjba, azt már korábban is észlelte a kamara, hogy a 2020-25-ös évek közötti időszakban hatalmas tömegek fognak nyugállományba vonulni, körülbelül 15-20 százalék, ennek a folyamatnak pedig még csak a felénél vannak. Van egy belső átcsoportosulás is, főleg magánszolgáltatókhoz vagy más ágazatokba vándorol a munkaerő – magyarázta.

Balogh Zoltán szerint a magyar ápolói-orvoslétszám arány még rosszabbá vált a járványhelyzet miatt, a háttérszolgáltatásokat biztosító osztályok miatt azonban jobban aggódik az elnök, mivel szerinte vannak olyan ellátásformák, ahol tragikussá vált a helyzet. Ilyen például az otthoni szakápolás, az alapellátás, vagy a krónikus betegellátás.

Az intenzív ellátás körülményei között minden eszköz rendelkezésre áll, a betegek azok, akik sokkal betegebbek, összetett problémákkal jelentkeznek, magasabb a krónikus betegek száma is. Azért is növekszik a halálozási ráta Magyarországon, mivel nagyon sok krónikus betegcsoportnak az ellátása gondot okoz, hiányt szenvedett az elmúlt pár év során, a szakdolgozóknak pedig nagyon nagy szerepük lehetett volna, ha vannak – összegezte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink