hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 2
#1
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás >> immunológia [Bezárt rovat]
2012-04-05

A poliszisztémás autoimmun kórállapot kifejlődéséhez az esetek többségében hetek, hónapok, sokszor évek szükségesek. A kialakulás fázisában már észlelhetők olyan klinikai tünetek és immunszerológiai sajátosságok, amelyek gyanút kelthetnek.

#2
Medical Tribune III. évf.12. szám
Medical Online
2005-06-01
A szemhéjödéma szerteágazó kóroktana A bedagadt szem láttán hajlamosak vagyunk allergiára gondolni és betegeinket allergológiai szakrendelésre vagy bőrgyógyászhoz irányítani. Pedig a szemhéjödémának számos egyéb oka is lehet. A Német Bőrgyógyász Társaság drezdai kongresszusán Henrike Hoffmann (Minden, Németország) a különféle kóreredetű szemhéjödémák klinikai vonatkozásait szemléltette. Az allergiás reakciót ő is gyakori okként említette – például rovarcsípés után, gyógyszeres kezeléskor vagy kontaktallergia következtében. A fertőzések (vírus-, baktérium- és parazita-infekciók) szintén szerepelnek a lehetséges okok között. A dacryocystitis, a conjunctivitis vagy akár a szomszédos melléküregek gyulladása hatására is kialakulhat periorbitális duzzanat. A homlok vagy a felső szemhéj neuralgiaszerű fájdalma szerte terjedő herpeszt sejtet. Számos belgyógyászati betegségnek van szemhéjelváltozással járó tünete. Ismertették például egy 68 éves nőbeteg esetét, akinek szemhéjödémát, hajhullást, elhízást és rekedtséget okozó hipotireózisát csak több hónap után ismerték fel. Néha zsírlerakódás miatt szűkül be a szemrés és a lipoproteinek anyagcserezavara miatt xanthelasmák is kialakulhatnak rajta. A szemhéjödéma közelgő veszélyekre is felhívhatja a figyelmet. Tünete lehet például az akut szinusztrombózisnak, amelynek gyanúját a pangásos papilla szemfenéki képe is megerősítheti. A paraneopláziás dermatomiozitisz tüneteként a szemduzzanat malignus tumorra utal.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?