hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Orvosi alkalmazást fejlesztenek Pécsett

A IV. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencián és Kiállításon a szakmai kiállítók között bemutatkozott a Pécsi Tudományegyetem (PTE), az MTA-SZTAKI és a Zinemath Zrt. kooperációjában készülő mesterséges intelligenciát és AR alapú 3D megjelenítést alkalmazó orvosi alkalmazás fejlesztésére irányuló projekt.

A fejlesztéshez a PTE Általános Orvostudományi Kara biztosítja a bemenő adatokat, amelyeket a SZTAKI által fejlesztett algoritmusokkal dolgoznak fel és jelenítik meg 3D-ben. Emellett a PTE Műszaki és Informatikai Kara és a PTE Művészeti Kara is részt vesz a munkában, mutatva a széleskörű összefogást a siker érdekében.

A Zinemath Zrt. ezek alapján fejleszti a zEditor nevű szoftveres megoldást, amely az utófeldolgozási és megjelenítési lehetőséget biztosítja a feldolgozott CT, MR (és egyéb típusok) felvételek számára. A módszer világszínvonalú technológiákat használ, mint a mesterséges intelligencia, a kiterjesztett valóság és olyan 3D képfeldolgozó eszközök, amelyeket az önvezető autóknál is használnak.

„Ha elkészül, a műtéti időt rövidítheti az újszerű műtéti tervezési lehetőségek miatt, illetve a kiterjesztett valóság alapú rávetítés segítségével. A rendszer a beavatkozások utáni rehabilitációt is végigkíséri majd, mivel a mozgáskövető eszközökkel nyomon követhető a visszamaradó vagy eredendő mozgási rendellenességgel rendelkező betegek állapotváltozása” – mondta el dr. Háber István, a projekt egyik vezetője.

A fejlesztés színvonalát jelzi, hogy minden eleme bemutatható volt a tudományos konferencián is, olyan eredményekkel, amik nemzetközi szinten is kiemelik a projektet. A fejlesztés részben Európai Uniós forrásból, a GINOP-2.2.1-15-2017-00083 pályázatból valósul meg “Kiterjesztett valóság alapú, 3D orvosi képek és a valóság egyesített vizualizációját megvalósító, innovatív egészségügyi segédeszköz (zMed) fejlesztése az orvos-beteg kapcsolat és az oktatás támogatására” című projektben.

Forrás: zinemath.com
Forrás: zinemath.com

 

(forrás: zinemath.com)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!