hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Nehéz felismerni a Parkinson-kór jeleit, de ez az app segít

Egy görög egyetem kutatócsoportja olyan applikációt fejlesztett, amely még azelőtt képes diagnosztizálni a betegséget, hogy az első tüneteket észrevenné magán a beteg, írja a Kreatív.

A csak Európában 1,2 millió embert érintő Parkinson-kór és az egyéb krónikus idegrendszeri betegségek közös tulajdonsága, hogy a legtöbbször alig észrevehető tünekkel kezdődnek, aztán fokozatosan egyre súlyosabb problémákat okoznak. Ma még mindig nincs megfelelő szűrés vagy speciális eszköz arra, hogy a betegséget a legkoraibb szakaszában felismerjék, és ezzel elkerülhetővé tegyék a betegek állapotromlását. Négy évvel ezelőtt azonban a Szaloniki Arisztotelész Egyetem vezetésével néhány orvosból és fejlesztőből álló csapat egy olyan technológiai megoldáson kezdett dolgozni, amely még idejében képes felismerni a betegség legelső tüneteit. Ötletüket a gépi tanulás és az okostelefonok érzékelő szenzoraira építették, az i-Prognosis projekt finanszírozásába pedig az EU is beszállt, írja cikkében a Phys.org. 

Tavaly év végére készült el egy ingyenes telefonos alkalmazás, amelyet azóta 740 ezer felhasználó töltött le mobiljára, okosórájára vagy fitneszkarperecére. A fejlesztés során egészséges és már Parkinson-betegséggel diagnosztizált emberekkel dolgoztak együtt, akikkel folyamatosan tesztelték, hogy a lehető legegyszerűbb és legkönnyebben kezelhető alkalmazás születhessen meg. Használatának első és legfontosabb lépése, hogy a felhasználó beleegyezzen abba, hogy a letöltés után folyamatosan adatokat fognak gyűjteni róla a telefonhasználati szokásai alapján.

Egy szoftver például rendszeresen monitorozza majd és elemzi a beszédhangját, érzékelni tudja, hogy melyik kezében és hogyan tartja a telefont, hogyan érinti ujjával a kijelzőt, milyen érzelmi töltöttségű sms-ket küld ismerőseinek, és a telefon tárolt fotókon mikor, hogyan és milyen módon változik az arckifejezése. Vagyis gyakorlatilag minden olyan apró információt észlel és tárol a felhasználóról, amelyet egyetlen orvos sem tudna összegyűjteni. Az okosórák és csatlakoztatott fitnesz-karkötők, amelyeket a felhasználók hosszabb ideig viselnek, még ennél is több adatot képesek begyűjteni. Az aktivitás, a testhőmérséklet, a pulzusszám és az alvási szokások megváltozását is érzékelik - ezek pedig a legelső tünetei a betegségnek.

Az applikáció mögé szigorú adatvédelmi rendszert húztak fel, a felhasználó személyes adatait titkosítással védik, letöltéskor pedig a neve helyett egy kódolt azonosítót kap. Mostanra annyi adat gyűlt össze, amelyet a Szaloniki Egyetem kutatócsoportjába is becsatornáztak, hogy az orvosok a kiértékelésekből már le tudnak vonni összefüggéseket és következtetéseket. Azokat a felhasználókat pedig, akiknél viselkedés- vagy állapotváltozásra utaló jeleket találnak, szakorvoshoz küldik. Az alkalmazás egyelőre androidos felhasználóknak, és csak Németországban, Görögországban, Portugáliában és az Egyesült Királyságban érhető el. A projekt vezetői 2020-ra azonban iOS-platformra és több európai országra is kiterjesztik, miközben remélik, hogy az alkalmazás egyre több embernek segít idejében felismerni a betegség legelső tüneteit, és az orvosokkal együttműködve a gyorsan romló, súlyosabb állapotot is elkerülni.

A teljes cikk

(forrás: Kreatív Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!