hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Évente 250 beteget operál ROSA

Egy-egy implantátum, amelyet a műtét során beültetnek, 8–12 millió forint között mozog, vagyis évente 250-270 beteg műtétje lehetséges a robot segítségével, írja a Világgazdaság.

Már hét agyműtétet hajtottak végre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI) a ROSA nevű robottal. A robot beszerzésének fő célja az volt, hogy Magyarország az epilepsziakutatásban tovább tudjon lépni – mondta a Világgazdaságnak Erőss Loránd, aki Magyarországon az első műtétet végezte a robot segítségével egy 70 éves Parkinson-kóros betegen, akinek a keze folyamatosan remegett, de a műtét után a mozgásszervi panaszai teljesen megszűntek.

Magyarországon a neuromodulációs műtétek száma limitált, erre a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kétmilliárd forintot költ évente, egy-egy implantátum, amelyet a műtét során beültetnek, 8–12 millió forint között mozog, vagyis évente 250-270 beteg műtétje lehetséges a robot segítségével.

Magyarország egyik legerősebb kutatói ágazata az idegtudomány és a matematika, ezt felismerte az Európai Unió is, és 2014-ben 12 milliárd forint uniós támogatásból elindult a Nemzeti agykutatási program (NAP). Egy ilyen kutatás-fejlesztés keretében került ROSA robot az OKITI-be – tette hozzá Erőss Loránd idegsebész.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink