hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ismét a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztetnek

A Qubit szerint több száz akadémikus, techguru és közszereplő írta alá azt a nyilatkozatot, amelyben a mesterséges intelligencia okozta veszélyekre hívták fel a figyelmet.

Az aláírók között megtalálható az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman, a DeepMind igazgatója, Demis Hassabis és a Skype társalapítója, Jaan Tallinn is. Ahogyan az már ilyenkor lenni szokott, az aláírók listája hosszabb, mint maga a nyilatkozat, igaz, ezt most nem volt nehéz megugrani, a szöveg ugyanis meglehetősen szűkszavúra sikeredett.

 

A mesterséges intelligencia miatti kipusztulás veszélyét az olyan emberiségre leselkedő fenyegetésekkel egyenértékűen kellene kezelni, mint a világjárványok vagy az atomháború, olvasható a kiáltványban, amit szándékosan szabtak ilyen tömörre, hogy ne tereljék a figyelmet a legfőbb veszélyről, mármint az emberiség kihalásáról. Ez nem azt jelenti, hogy ez lenne az egyetlen olyan fenyegetés, amit a mesterséges intelligenciának tulajdonítanak, de ezekkel más fórumokon foglalkoznak.

A nyilatkozatot a San Franciscó-i székhelyű Center for AI Safety (CAIS) nonprofit szervezet oldalán tették közzé. Nem ez az első eset, hogy a téma szakértői a mesterséges intelligencia veszélyeire figyelmeztettek, korábban Altman is több ilyen nyilatkozatot tett, de többek között Elon Musk is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben társaival együtt az MI-fejlesztések felfüggesztésére szólította fel a nagy techcégeket, emlékeztet a lap.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!