hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Új vérteszt akadályozhat meg minden tizedik rákos halálesetet?

A Galleri-teszt célja több mint ötven rákfajta kimutatása még a tünetek megjelenése előtt, írja az Index.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által tesztelt ötven év felettiek vérvizsgálatával akár minden tizedik rákos haláleset megelőzhető lenne az Egyesült Királyságban – írja a Daily Mail.

Az NHS a világon elsőként alkalmazza a tesztet, amelynek célja több mint ötven rákfajta kimutatása még a tünetek megjelenése előtt. Részletes eredmények ugyan még nincsenek, a kutatók viszont bizakodók, szerintük óriási lehetőségek rejlenek az innovációban. A modellezés alapján úgy vélik, hogy a „Szent Grál-teszttel a rákos halálozások mintegy tíz százalékát lehetne megelőzni. Az Egyesült Királyságban évente mintegy 167 ezren, naponta 460-an halnak meg rákos megbetegedésben.

Ha a teszt beválik, és elindul az alkalmazása, akár 16 ezer érintett ember életét is megmentheti évente.

A tesztelésbe 140 ezer önkéntest vontak be, közülük több száz embert már most beutalnak különböző vizsgálatokra vagy kolonoszkópiára eredményeik alapján. A beutaltak fele rákos beteg lehet. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, 2024-ben már egymillió emberre kiterjesztik a tesztet, később pedig akár országszerte is bevezethetik.

A Galleri-tesztnek nevezett vérvizsgálat a rákhoz kötődő DNS-töredékeket veszi fel, amelyek a vérbe kerülnek, és utalhatnak arra, hogy melyik testrészből származnak. A teszt forradalmasítja a rák kimutatásának módját, mivel a legtöbb beteget jelenleg csak a tünetek kialakulása után diagnosztizálják, írja a lap.

További részletek

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés