2024. április. 26., péntek - Ervin.

Új ígéretes készítmény glioblasztóma kezelésére

A Göteborgi Egyetem kutatói a Rennes székhelyű INSERM intézet kutatóival közösen az iScience folyóiratban publikálták új felfedezésüket, amely szerint a rengeteg számítógépes elemzés alapján kifejlesztett új IRE1-gátló molekulájuk kiváló eredményeket mutatott glioblasztóma kezelésében.

Az agytumorok 40%-a glioblasztóma, a jelenlegi kezelések mellett a betegek 5-éves túlélése mindössze pár százalék.

Az új inozitol-requiring enzim 1 (IRE1) gátló molekula a daganatok immunrendszer-eltérítő mechanizmusait blokkolja, melynek következtében a glioblasztóma a stresszes környezetben elhal. A vizsgálati készítmény egyik nagy előnye, hogy képes átjutni a vér-agy gáton, a másik pedig, hogy az eddigi eredmények szerint teljes tumor-elölést tesz lehetővé relapszus nélkül.

Egér modellszervezetek agya a kezelést követően 200 napig tumormentes maradt, míg a standard kezeléssel a daganatok 100 napot követően visszatértek, és agresszív növekedést mutattak. A kutatók szerint körülbelül 5 év szükséges a további vizsgálatokhoz, és a készítmény további fejlesztéséhez, amely egyébként az eddigiekben mellékhatás-mentesnek bizonyult.

Forrás: Diana Pelizzari-Raymundo et al, A novel IRE1 kinase inhibitor for adjuvant glioblastoma treatment, iScience (2023).

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!