hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Szűrés preimplantációs genetikai vizsgálattal

A preimplantációs genetikai vizsgálattal öt napos embrióknál szűrhetők ki a magzati rendellenességek, az örökletes betegségek.

Új taggal bővült a néhány éve alakult Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesülete, a közelmúltban az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum kérte felvételét az érdekvédő társaságba. Idén egyébként ez már az ötödik egészségügyi magáncég, amely csatlakozott a Primushoz, ahonnan egyébként az alapítók közül ketten – a Róbert Károly Magánkórház, amely tulajdonosváltás után nem újította meg tagságát, illetve a Budai Egészségközpont – távoztak a közelmúltban. Az egyesület vezetője, Leitner György szerint egy alig két éve alakult szervezet esetében nem szokatlan a tagok számának „hullámzása”, a Primus azonban nem áll rosszul, hiszen idén újabb öt cég kérte felvételét.

Arról, hogy egy egészségügyi magáncég miért tartja fontosnak az egyesületi tagságot, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum ügyvezetője több okot is felsorolt. Közösen – említette elsőként Soós Miklós ügyvezető – jobbak a magáncégek érdekérvényesítési esélyei. Ugyanakkor hamarabb érhetnek célba annak érdekében, hogy a szakmai és adójogszabályokat betartó, a XXI. századi standardoknak megfelelően működő vállalkozások kiegyensúlyozottabb helyzetbe kerüljenek az egészségügyi magánpiac szürke zónájának sok ezer tagjával szemben. Tavaly egyébként a cég éves forgalma elérte a másfél milliárd forintot, immár megháromszorozva a 2013-as eredményüket.

Az újonnan csatlakozott magáncég fő tevékenysége a magzati rendellenességek szűrése, mivel az országban egyedül itt végeznek preimplantációs genetikai vizsgálatot. Ennek során három, mesterséges megtermékenyítéssel (IVF) foglalkozó centrummal együttműködve öt napos embrióknál képesek kiszűrni akár az örökletes monogénes megbetegedéseket – például a vérzékenységet vagy a cisztás fibrózist –, illetve a különféle kromoszóma rendellenességeket. A vizsgálatok ára meglehetősen borsos, a monogénes vonal esetében ez körülbelül egy millió forint, amihez még a mesterséges megtermékenyítésre kifizetett összeg is társul – amennyiben ezt nem a társadalombiztosítás fizeti. A kromoszómák vizsgálata lényegesen olcsóbb, az ár egy-kétszázezer közé tehető, attól függően, hogy hány embrióról és milyen genetikai eltérésről van szó. Mivel e speciális vizsgálatot az országban egyedül itt végzik, szeretnék, ha a társadalombiztosítás is részt venne a finanszírozásában. Vérvizsgálatból számos egyéb betegséget is kimutathatnak, például a Down-, Edwards- és Patau-szidrómákat, de rendelkeznek olyan teszttel is, amellyel magzati korban több tucat rendellenesség kiszűrhető. Foglalkoznak továbbá a meddőség okainak kutatásával illetve tumordiagnosztikával is.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés