hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

További viták a genetikai szűrés körül

Szemben egy kormányhivatallal, az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) és a szaktárca nem támogatja a magzatkezdemények beültetés előtti genetikai szűrését, írja az mno.hu.

Súlyos visszaélésekre is alkalmat ad, az egész világon ellenszenvet kelt – ezekkel a szavakkal jellemzi az ETT humán reprodukciós bizottsága azt a genetikai szűrési eljárást, amit jelenleg az országban egyedül a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet végez. Az Innovációk a lombikbébi-kezelésben című rendezvényen a Versys orvos igazgatója azt mondta: a magzatkezdeményeknél a genetikai rendellenességek kimutatására egyetlen módszer, a PGD-A (preimplantációs genetikai diagnosztika aneuploidia szűrés) alkalmas. A kormányhivatal engedélyezett a Versysnek egy eljárást, amelynek során a beültetés előtt megvizsgálják a magzatkezdeményeket, és a lombikprogram során csak az egészséges és életképes embriót ültetik be a méhbe.

Az ETT januári állásfoglalásából azonban kiderül, hogy nem támogatja az eljárás rutinszerű alkalmazását. Mint leszögezik: a tudományos-technikai fejlődéssel folyamatosan újabb és újabb eljárási lehetőségek nyílnak az emberi reprodukció befolyásolására. Ezeknek a technikailag ma már kivitelezhető eljárásoknak egy része azonban súlyos visszaélésekre is alkalmat ad, és az egész világon ellenszenvet kelt. Az ETT ezért továbbra sem támogatja a preimplantációs genetikai szűrés hazai, rutinszerű alkalmazását anélkül, hogy ennek pontos végzési szabályait megalkotnák, engedély nélküli végzését pedig illegálisnak tartja.

Az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága szerint a preimplantációs szűrés kizárólag speciális kutatási engedély birtokában végezhető. A Versys azonban a működést engedélyező szervezet nyilvántartásában nem szerepel, közli a lap.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink