hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Utat nyitottak az embriók genetikai szűrésének

Az osztrák törvényhozás szerdán döntött a humán reprodukcióról szóló törvénymódosításról, amely heves vitát váltott ki a parlamentben.

A törvény lehetővé teszi a leszbikus pároknak is a mesterséges megtermékenyítést, a petesejt és a hímivarsejt adományozását, és megnyitja az utat a preimplantációs genetikai diagnosztika előtt, amely a különböző genetikai rendellenességet segít kiszűrni a méhbe való beültetés előtt.

A módosítás szerint a vizsgálatot többszöri sikertelen mesterséges megtermékenyítést követően lehet elvégezni, és csak ha fennáll a lehetőség, hogy a kudarcos próbálkozások genetikai okokra vezethetők vissza. Tiltott a petesejtadományozás hirdetése és közvetítése, valamint az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok gyűjtése.

A törvénymódosítást többek között az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a Zöldek és az Osztrák Néppárt (ÖVP) többségének támogatásával fogadták el.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a törvény elfogadását Ausztria fekete napjának nevezte. A párt az eljárás veszélyességét hangsúlyozta és azt kifogásolta, hogy nem szabták meg a petesejtadományozás felső határát, vagyis hogy a nők hányszor vehetnek részt ebben.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője, Michaela Steinacker szerint a törvény megadja a reményt és a jogbiztonságot, és egyúttal világos határokat is szab. Csak orvosi szükségszerűség esetén lesz majd lehetőség igénybe venni a törvény adta lehetőségeket, a béranyaság és a petesejt lefagyasztása továbbra sem lesz engedélyezett - hangsúlyozta a politikus.

A törvénymódosítást ellenző Franz-Joseph Huainigg, egy fogyatékkal élő néppárti képviselő azt mondta: az emberi jogok azokra is érvényesek, akik látszólag nem tökéletesek. A szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Sabine Oberhauser elismerte a néppárti képviselő igazát, de elmondta, hogy a nők terhességének biztonságáról van szó és nem arról, hogy valaki tökéletes vagy sem.

A katolikus püspöki konferencia a döntés után csalódottságának adott hangot. A konferencia főtitkára a törvény elfogadását etikai gátszakadásnak nevezte, amely több problémával jár majd, mint amennyi megoldást kínál. Aggasztónak nevezte, hogy most már ilyen módon lehet beavatkozni gyerekek, nők és a jövő generációjának életébe. Klaus Küng püspök sajnálatát fejezte ki, hogy "sokan már a társadalmi és emberi értékeket is képesek feláldozni".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink