hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Székletvér kimutatás: férfiakban hatásosabb

Finn kutatók szerint a kolorektális rák szűrése az okkult székletvér kimutatásával hatásosabb férfiakban, mint nőkben, és különösen a férfiak bal oldali tumorai esetén eredményes, írja az OTSZ Online.

A kolorektális rák (CRC) a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, évente legalább 1,4 millió új esetet és 0,7 millió halálozást regisztrálnak világszerte. A székletben megjelenő okkult vérzés vizsgálata (FOBT, faecal occult blood test) a CRC-szűrés egyik könnyen kivitelezhető módszere, de hatékonysága erősen korlátozott. Például a finn FOBT szűrési program keretében 2004-2011 között végzett vizsgálatok 2015-ös elemzése – számos randomizált vizsgálat eredményeivel ellentétben – nem mutatott különbséget a szűrt és nem szűrt csoport mortalitása között. Most dr. Laura Koskenvuo hasi sebész (Helsinki University Hospital) vezetésével újra átvizsgálták az adatokat, és úgy találták, hogy a 2 évenkénti FOBT vizsgálat férfiakban több tekintetben is eredményes, nőkben viszont nem. Bár Koskenvuo szerint „gyakorlatilag nincs olyan rákszűrési program, mely befolyásolná a halálozást”, vizsgálatukkal, melynek eredményei a British Journal of Surgery-ben jelentek meg online, azt szerették volna megtudni, hogy a szűrésben résztvevők elkerülhetik-e az intenzívebb kezeléseket.

A Finnish Cancer Registry igazgatónője, a tanulmány társszerzője, dr. Nea Malila szerint a vizsgálat legfőbb ereje a vizsgált minta igen nagy mérete.  „Óriási népességet randomizáltunk, következésképpen a szűrés előnyeit objektíven tudtuk értékelni. Hasonló méretű vizsgálatot sehol nem végeztek ” „Szándékunkban áll a jövőben megvizsgálni, hogy más szűrési módszerekkel sikerül-e a CRC-ben szenvedő nők eredményein, valamint a jobb oldali CRC-k korai diagnózisán javítani.”

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés