hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyógyítás

Őssejtterápiás központ Pesten?

Bár a hazai őssejtterápiás botrány még javában tart, az őssejtek reménybeli alkalmazására nagy ívű terveket dédelget a Beike biotechnológiai cég. Képviselője, Páli Jenő, a shenzheni Beike biotechnológiai cég hazai képviseletének vezetője szerint 2010-ben a ferihegyi légikikötő közelében megnyílhat az első európai őssejtterápiás központ.

„Rossz, nagyon rossz reklám egy beláthatatlan gyógyítási lehetőségnek, az őssejtterápiának mindaz, ami az utóbbi napokban napvilágra került" – mondta lapunknak Páli Jenő. Ám mindezek ellenére nem tekinti eleve veszett ügynek a hazai legális őssejtterápiát. A Beike ugyanis arra készül, hogy 2010-ben a magyar fővárosban nyissa meg az európai őssejtterápiás központját. A tervek szerint először az őssejtlaborban indulna a munka, ahol köldökzsinór-vérből és a magzatburokból gyűjtenék az őssejteket. Ha ellenőrzött körülmények között tudnak őssejteket kinyerni, szaporítani, akkor klinikai engedélyt kérhetnek.

A Beike egészen tavaly novemberig maga is szervezett utakat az őssejtterápia híveinek Dél-Kínába. 2008-ban 18 – köztük cukorbeteg, szívinfarktuson átesett, autoimmun kórban szenvedő – páciensük utazott az egyhetes kezelésre. Odakinn a négy injekcióból álló kúra ára – a cég honlapja szerint – 20 ezer dollár. Ehhez jön még a repülőjegy ára és a kinntartózkodás költsége. Páli Jenő, amikor arról faggatom, eddig hány gyógyult beteggel találkozott a kínai út után, azt mondja: nem csodaszer, csupán ígéretes gyógyászati lehetőség az őssejtterápia. Mint mondja: néhány betegség esetében az eredmény szinte tökéletes. Az őssejt gyógyítja például a cukorbetegeket fenyegető úgynevezett diabéteszes lábat – ez esetben arról van szó, hogy a kór következményeként a perifériális erek tönkremennek, a láb fekélyesedik, végül amputálni kell. A beteg lábába hálószerűen megrajzolt pontokba fecskendezik az őssejteket, amelyek regenerálják a szövetet. Hasonlóan jók a tapasztalatok a sclerosis multiplex esetében is, amelyben az állapotromlást megelőző rohamokat szüntetik meg.

Az említett és az egyéb, Kínában alkalmazott terápiában úgynevezett felnőtt őssejteket használnak, amiket a köldökzsinórvérből, illetve a szervezetből nyernek, majd mesterséges szaporítás után juttatják az emberbe. Páli Jenő leszögezi ugyanakkor: szerinte az abortumból nyert őssejt életveszélyes.

Rendkívüli szakbizottsági ülést hív össze hétfőn Szolnoki Andrea, a Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottságának elnöke. A politikus lapunknak azt mondta: mindenképpen tisztázni szeretnék, pontosan mi történt a Fővárosi Nyírő Gyula Kórházban, hogyan lett érintett ez a nagy múltú intézmény egy ilyen ügyben.

Danó Anna, Népszabadság Online

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés