hirdetés
2019. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ma: drogellenes világnap

Világszerte június 26-án tartják a drogfogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napját, az ENSZ 1988-ban hozott erről határozatot, közli az Infostart.

hirdetés

Először hallgasd meg! – ezzel a mottóval hirdette meg az Infostart szerint az ENSZ idei világnapot, mert a világszervezet szerint a fiatalok meghallgatása az első lépés egészséges és biztonságos növekedésük érdekében. A világszervezet fő célja, hogy az illegális kábítószerfogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentse.

A világszervezet szerint a gyermekek és az ifjúság meghallgatása az első lépés az egészséges és biztonságos növekedésük érdekében. Az előző év sikerére épülő kampány célja a tudományos alapok mentén megvalósított kábítószerhasználat megelőzésének támogatása, amely hatékony befektetésként jelenik meg a gyerekek, a fiatalok, családjaik és közösségeik jólétében.

Az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) statisztikái szerint a 15-64 év közötti droghasználók száma még mindig növekszik. Becslések szerint a világon 230 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket, s ez évente kétszázezer ember halálát okozza.

Magyarországon évente mintegy 20-30 közvetlen túladagolásos haláleset történt az elmúlt 10 évben. A Nemzeti Drog Fókuszpont elkészítette Magyarország kábítószerügyi helyzetképét. Ez a kiadvány a 2016-os év magyarországi droghelyzetének legfontosabb információt foglalja össze, elhelyezve azt az európai térben.

Bár sokan ma is a drogliberalizációért küzdenek, a kormány továbbra is szigorúan fellép a kábítószerekkel szemben – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a 2013-tól hatályos Btk. Európa egyik legszigorúbb szabályozását vezette be a kábítószereknél, és bezárt több kiskaput is kábítószerkereskedők előtt.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés