hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kemoterápia és véralvadásgátlás

Kemoterápia alatt a szervezet fokozza a véralvadást, bizonyos ráktípusokban különösen nagy a trombózis kockázata. 

Bár a kemoterápia máig az egyik legfontosabb terápiás módszer a daganatos betegségek kezelésében, ám bizonyított tény, hogy fokozza a trombózishajlamot (mind az artériás, mind a vénás oldalon). Az utóbbi évek kutatásai kiderítették, hogy egyes – a kemoterápiában alkalmazott gyógyszerek – önmagukban is trombogének, és trombózis okozhatnak. Ezért alkalmazunk sokszor a kemoterápia alatt alacsony molekulatömegű herparinnal tromboprofilaxist –  nyilatkozza prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Leginkább a vastagbél/végbél/hasnyálmirigy/petefészek/gyomorrák számít magas kockázatúnak ebből a szempontból, ám fontos tudni, hogy nem csak a rossz, hanem bizonyos jóindulatú daganatok is veszélyesek lehetnek (pl. mióma). Kutatások szerint a tumor megléte 6-szoros rizikót jelent, ráadásul 3-szor gyakrabban fordul elő ismételt kialakulása, mint azoknál, akiknél nincsenek jelen rákos sejtek, ám már átestek trombózison. Ennek az a magyarázata, hogy a daganatsejtek egyes fajtái olyan anyagokat termelnek, amik az alvadási rendszer aktiválódási sémáját megkerülve, közvetlenül aktiválják a trombint és a protrombint és okozzák a fibrin kialakulását. Továbbá, a rákos sejtek úgynevezett trombogén enzimeket (pl. szöveti faktort, tumor-prokoagulánst) is termelnek, melyek fokozzák a véralvadást, és ezzel egyidejűleg csökken az ellenkezőleg ható, alvadást gátló fehérjék aktivitása és nő a fehérvérsejt-és vérlemezkeszám

Mindemellett gyakran az elhelyezkedésükből és a méretükből adódóan is elősegítik a vérrögképződést, ugyanis nyomást gyakorolhatnak a környéken futó vénákra, gátolva ezzel a véráramlás útját, ráadásul apró sérüléseket is okozhatnak az erek belső, endothel falán. Fontos megemlíteni továbbá, hogy a betegséggel együtt járó olyan tényezők, mint pl. az ágyhozkötöttség, a dehidratáció, esetleges gyulladások mind tovább fokozzák a trombózis kialakulásának esélyét. 

Gyakran a tumoros beteg halálát nem is közvetlenül maga a daganat, hanem a tumor és a kezeléséhez használt terápia indukálta mélyvénás trombózis és tüdőembólia okozza – mondja Blaskó György.

(forrás: Trombózisközpont)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés