hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Forgalomból kivont étvágycsökkentőből epilepszia elleni szer?

A fenfluramin alkalmazása hatásosan csökkenti a rohamgyakoriságot Dravet-szindróma esetén, közölte a PharmaOnline. Lehetséges, hogy a hatóanyag újra piacra kerül.

Az epilepszia egyik igen ritka formája a súlyos neurológiai és kognitív zavarokkal járó Dravet-szindróma, régebbi nevén súlyos csecsemőkori mioklónusos epilepszia. A Dravet-szindrómásoknál a rohamok igen gyakoriak, havi több alkalommal is előfordulnak, és azok a beteg korai elhalálozásához is vezethetnek (Sudden Unexpected Death in Epilepsy, SUDEP).

Az epilepszia kezelésében hagyományosan alkalmazott hatóanyagok gyakran nem képesek a rohamok megelőzésére. Az 1990-es évekig az étvágycsökkentőként ismert fenfluramint használták „off label” a Dravet-szindrómások kezelésére, azonban 1997-ben az esetleges szívbillentyűkárosodásra hivatkozva kivonták a forgalomból mind a fenfluramin, mind a dexfenfluramin készítményeit. Így a neurológusoknak le kellett mondaniuk a fenfluraminról. Érdekes módon Belgiumban – királyi rendelet miatt – továbbra is elérhető maradt a hatóanyag.

Eltelt több, mint 20 év, és a fenfluramint nem felejtették el. Egy – ritka betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket fejlesztő - kaliforniai gyógyszercég kérte, hogy újra forgalomba kerülhessen fenfluraminos gyógyszer.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az engedélyezéshez szükséges klinikai vizsgálatokat elvégezték, az optimizmusra okot adó eredmények nemrégiben láttak napvilágot a Lancet folyóiratban.

A két nemzetközi vizsgálatban összesen 119 beteg vett részt (2 és 8 év közöttiek), akiknél az átlagosan 2,4 antiepileptikummal történő gyógyszeres kezelés ellenére is körülbelül havi 40 roham lépett fel.

A fenfluraminnal végzett duplán vak, placebo-kontrollált, randomizált elrendezésű vizsgálat alatt a betegek tovább szedték a korábban is alkalmazott gyógyszereiket, amik mellé pluszban 0,2 mg/ttkg-os vagy 0,7 mg/ttkg-os adagolásban fenfluramint kaptak, vagy pedig placebo-kezelésben részesültek.

A vizsgálatban a Dravet-szindróma kezelésére 2018-ban engedélyezett stiripentol használata nem volt megengedett.

A vizsgálat 14 hete alatt az alacsonyabb dózisú fenfluraminos kezelést kapók körében 42,3 százalékkal csökkent a rohamgyakoriság (17,5 helyett 12,6 / 28 nap). A magasabb dózisú fenfluramin hatására még kifejezettebb, 74,9 százalékos rohamgyakoriságbeli csökkenést tapasztaltak (20,7 helyett 4,7 / 28 nap). Mindkét dózisú fenfluraminos kezelés hatására szignifikánsan csökkent a rohamok előfordulási gyakorisága. A placebo ágon a rohamok gyakorisága 19,2 százalékkal redukálódott.

A 14 hét alatt tapasztalt leggyakoribb mellékhatások közül kiemelhető az étvágycsökkenés, a hasmenés, a fáradékonyság, a letargia és a fogyás. A vizsgálat alatt valamennyi gyermeknél végeztek EKG vizsgálatokat, de nem találtak a szívbillentyűknél mutatkozó morfológiai vagy funkcióbeli elváltozásokat.

Megjegyzendő, hogy a vizsgálatban alkalmazott fenfluramin-dózisok jelentősen alacsonyabbak voltak, mint az évtizedekkel korábban étvágycsökkentőként használtak (26 mg/nap versus 220 mg/nap), közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés