hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyógyítás

A női szexuális diszfunkciók gyakorlatias szemlélete

A nők szexuális diszfunkciójának hátterében számos élettani vagy pszichológiai ok jöhet szóba. Megfelelő kivizsgálással meghatározható mind a diszfunkció típusa, mind pedig eredete, és ez lehetővé teszi a megfelelő kezelés megválasztását is.

A National Health and Societal Life Survey kimutatta, hogy a nők körében gyakoribb a szexuális diszfunkció, mint a férfiakban. A nők szexuális diszfunkciója komplex, sokdimenziós probléma, amely a nők mintegy 25–63 százalékát érinti. Kezelés hiányában rombolja az interperszonális kapcsolatokat és a kedélyállapotot, csökkenti az önbecsülést, és az általános életminőség romlásához vezet. E problémát sokszor nem diagnosztizálják, és ezért nem is számolnak be róla.

A rendellenesség sokdimenziós jellege folytán a női szexuális diszfunkciók kezelése több specialista együttműködését igényli: nőgyógyászét, urológusét, pszichológusét és az egészségügyi ellátásban tevékenykedő más szakemberekét. A nők szexuális válaszkészsége ciklikus jellegű; ennek megértéséhez az orvosoknak ismerniük kell a nők anatómiai, endokrinológiai, pszichológiai, neurológiai és élettani jellemzőit.

Minden beteget, függetlenül attól, hogy eredetileg milyen nőgyógyászati problémával fordult az orvoshoz, szűrni kell szexuális diszfunkcióra nézve. Amennyiben igazolódik a szexuális működészavar, úgy a beteget szexuálterapeutához kell küldeni, aki tovább vizsgálja és tanácsokat ad neki. Noha a női szexuális diszfunkció kezelési lehetőségei még gyerekcipőben járnak, mégis fontos a kórállapot azonosítása, hogy jobban megismerhessük e gyakori problémát.

A női szexuális funkciózavarokkal foglalkozó összefoglaló közlemény – dr. Szeverényi Péter kommentárjával kiegészítve – a Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle ez évi 2. számában olvasható.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés