hirdetés
2023. január. 28., szombat - Károly, Karola.
hirdetés

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja

100 ezer embernek kellene ma vastagbéltükrözésre jelentkeznie!

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja, a Gyógyulj Velünk Egyesület ezért figyelmeztet: mindenki mielőbb szabaduljon meg az elrákosodásra hajlamos vastagbélpolipjaitól!

Azoknál a betegeknél, akikkel a mai napon közlik a vastagbélrák diagnózisát, többségükben már akár 8–10 évvel ezelőtt is ott volt az ominózus elváltozás a vastagbélben. Ha egy szűrővizsgálat során kivették volna, ma nem szembesítenék őket a rákkal. Másként fogalmazva: azoknak az embereknek, akikkel a következő 10 évben fogja közölni orvosuk a vastagbélrák diagnózist, egy vastagbéltükrözéssel jó eséllyel már ma meg lehetne találni és eltávolítani a fenyegető elváltozást. Ezzel meg lehetne előzni az életüket veszélyeztető rák kialakulását, vagy ha az már kialakult, a most még kezdeti stádiumban lévő daganatot a teljes gyógyulás esélyével kezelhetnék, írja közleményében a Gyógyulj Velünk Egyesület.

– Évente 10 ezer vastagbéldaganatot fedeznek fel, ami átlagban 10 év alatt fejlődhetett ki, tehát 100 ezer embernek még ma időpontot kellene kérnie vastagbélszűrésre ahhoz, hogy elkerüljék a komolyabb szövődményeket. Többségüknek ma még nincs panasza, s ránézésre nem is lehet megmondani, melyik az a 100 ezer ember, akiben ott a vastagbélrák vagy annak előképlete, ezért indokolt minden 50 év feletti nőnek és férfinak a vastagbélszűrés – vezeti le Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbélrákon ugyancsak keresztülment – elnöke.

Az 50 év felettiek között minden negyedik emberben vannak vastagbélpolipok. Nem minden polipból lesz rák, viszont az elváltozások típusba sorolásához és a veszélyesnek ítélt polipok eltávolításához vastagbéltükrözésre van szükség.

Országos szintű vastagbélszűrés sajnos mind a mai napig nincs Magyarországon, mindenkinek a személyes felelőssége, hogy eljut-e vizsgálatra. A vastagbéltükrözést a gasztroenterológiákon végzik, oda a háziorvostól kérhető beutaló. Akik tartanak a vizsgálatoktól, jó ha tudják, hogy a tükrözés bódításban vagy rövid altatásban is elvégezhető, igaz utóbbira kapacitáshiány miatt kevés kórházban van ma lehetőség – fogalmaz Lakos István.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.