hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Volt, akinek az ügyfélkapun mondtak fel

Megalázó eljárások és a kormány utasításait kicselező trükkök sorát vetették be a tárca- és intézményvezetők a nagy állami leépítés során, közli a Népszava.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában nem mindig "vesződtek" azzal, hogy személyesen bocsássák el az egyes munkatársakat: volt olyan kirúgásra ítélt dolgozó, aki az ügyfélkapujára kapott értesítésből tudta meg, hogy már nincs állása. Sok helyen állománygyűlést hívtak össze, máshol egyénileg hívatták a dolgozókat, így akadt, akinek órákat kellett utaznia azért, hogy átvegye felmondólevelét. A lap úgy tudja, akadt példa arra is, hogy a felmondó levél átadását meg sem várva lekapcsolták az elküldöttek számítógépeit, majd bevonták belépőjüket.

A Népszava információi szerint a nyugdíj előtt állók tömegesen kérték, hogy rákerüljenek a listára, mert elegük van a központi közigazgatási káoszból.

A leépítési trükkök utáni tényleges és részletese adatokat már csak azért sem lehet tudni, mert az Orbán-kormány 2014-ben megszüntette, hogy a tárcák havi összesítést adjanak közre a távozókról és a belépőkről. Több minisztériumban és háttérintézményben pedig adatvédelmi okokra hivatkozva tagadták meg az érdekvédőktől a listákat. A káoszt tovább erősíti, hogy akár munkajogi perek tömegét indíthatják el a lapátra tett dolgozók, ha bebizonyosodik, hogy a 2011-ben született „közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény” alapján a munkáltató nem tett eleget a drasztikus döntés előtt a tájékoztatási és tárgyalási kötelezettségének. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a Népszavának elmondta, hogy jogászaik vizsgálják a kérdést. Boros Péterné arra is emlékeztetett, hogy a kincstárnál még a  szervezeti és működési szabályzatba is beleírták az egyeztetési kényszert az MKKSZ-szel, de velük senki nem tárgyalt az elbocsátásokról. A mulasztásos jogsértésekre a szakszervezeti elnök tegnap levélben hívta fel az államapparátus vezetőinek figyelmét.

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink