hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Varga Péter Pál tárgyal az Emmi-vel

A Budai Egészségközpont alapító ügyvezetője az intézmény ellátási szerepéről tárgyalásokat kezdeményezett az Emmi-vel, közli a Portfolio.

(...) a bővítés a közfinanszírozott ellátás kapacitásait érint?

Igen, döntően a műtétszám növelése és a működés racionalizálása tekintetében. A következő években várható állami fejlesztéseknek köszönhetően Budapesten lesz legalább 4 nagyon modern kórház. Ehhez sorakozna fel az OGK és persze a BEK is. (...)

Egy ilyen kórház megtervezésekor külföldi példákat is figyelnek?

A nemzetközi versenyben is nagy szakmai játékosnak számít a Gerincgyógyászati Központ, nagyon jó pozíciókkal rendelkezünk. A terveinket a gerincgyógyászat technikai környezetének megújítása mellett természetesen összekötjük a privát oldalon folyamatosan növekvő igényekkel, mint például a sürgősségi ellátás feltételrendszerének kiépítésével. (...) A sürgősségi ellátás a BEK-ben jelenleg nagyon egyoldalú: elsősorban a mozgásszervek (kiemelten a gerinc) sérülései vagy sürgősségi idegrendszeri állapotok vannak a fókuszban. De más szakmákat érintő sürgősségi állapotok ellátására is növekednek az ügyfél- és biztosítói igények, ezt érzékeljük. A Magyarországon működő nagy piaci szereplők rámozdultak az egészségbiztosításra. A sürgősségi ellátás ugyan még nem képezi a biztosítási csomagok részét, de ez már nem tartható sokáig.

Ezek szerint Önök belépnek erre és abban bíznak, hogy ez kialakít egyfajta versenyhelyzetet?

Szó szerint ezt gondolom. A biztosítói igény már most tapintható, és ez a következő években várhatóan sokat erősödik még. Mire a komplex sürgősségi ellátásunkat felépítjük, addigra pedig még inkább kiforrottabbak lesznek ezek az igények. (...)

Mit gondol arról a vélekedésről, hogy az állami rendszeren nagy részben az segít, hogy a bent dolgozó szakemberek egyszerre több állást vállalnak és egyszerre vannak jelen a közfinanszírozott és a magánellátásban?

Kétségtelen, hogy a közfinanszírozásban dolgozó kollégák közül sokan pénzügyi okok miatt kényszerülnek több állást is vállalni. A minőségi magánorvoslás fejlődésével viszont egyre jobban erősödik az a kívánatos trend, hogy az orvosok teljes munkaidőben dolgozzanak a magánszolgáltatónál. Mi is erre törekszünk: saját, főállású szakembergárdát építünk, s a korábban nálunk részmunkaidőben dolgozókat teljes munkaidőben szeretnénk alkalmazni. (...) Ha az állam rendezi a közfinanszírozott rendszer kapacitásait és ezzel együtt a finanszírozást (benne az orvosbérekkel), akkor abban a szektorban is lehetőséget teremt az életpálya-modellek újratervezésére. Ezért is pártolom az állami kórházfejlesztéseket, s ha az új kórházak fenntartásához megfelelő szintű finanszírozást is adnak, akkor a magyar közfinanszírozott egészségügy színvonala elindulhat felfelé. Ha ezt nem teszi meg a kormány, akkor kidobott pénz lesz, amit ma új kórházakra vagy felújításra költenek: idővel nemcsak az infrastruktúra pusztul le, hanem a személyzet is elhagyja a közintézeteket. (...)

A teljes interjú

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink