hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Már nem tagja a Primusnak a Budai Egészségközpont

Elhagyta a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesületét a Budai Egészségközpont, írja a Népszava.

Noha a szervezet harmadik legnagyobb alapítója, a Budai Egészségközpont vezetője, Varga Péter Pál továbbra is úgy gondolja, hogy szükség van a magánegészségügyi piacot átfogó szakmai szervezetre, arra ezt az egyesületet nem látja alkalmasnak.

Két éve a magánegészségügy szakmai és gazdasági érdekképviseleteként alapította meg az ágazat 12 legnagyobb árbevételű szolgáltatója a Primust. Az egyesülethez tartozóknál tavaly mintegy 440 ezer orvos-beteg találkozón ötmilliónál is több diagnosztikai vizsgálat zajlott. Az alapító okirat szerint tagjaik sorába csak legalább évi egymilliárd forintos árbevételű ellátók jelentkezhetnek, kisebbek nem.

Varga Péter Pál emlékeztetett: a tagok vállalták azt is, hogy egyfajta minőségi garanciarendszert hoznak létre, melybe évente külső audittal megerősítik: átláthatóan, hálapénzmentesen biztosítják a szolgáltatásokat.

– Azért vettem részt az alapításában, mert azt gondoltam, hogy a Primus az egész szektort, a lakásrendelőkben működő, illetve az egyéb kis- és középvállalkozásokat is magába olvasztja majd, és ez hatással lesz a teljes piacra – magyarázta Varga Péter Pál. – Ezzel szemben továbbra is élesen elkülönülnek a „nagy mamutok” és a kisebb szereplők. Miközben a betegek nagy többségét a lakásrendelőkben működő kisvállalkozásokban látják el. Sőt a magánegészségügy évi több százmilliárdosra becsült bevételének nagyobb hányada is az utóbbiaknál keletkezik. Azaz nem lehet az ő tevékenységük figyelembe vétele nélkül bármit lépni, gondolni a területen.

Varga Péter Pál szerint nem megosztani szeretnék a magánegészségügyet, hanem épp ellenkezőleg, szélesíteni az együttműködést a szereplők között. S úgy tűnik – tette hozzá – erre jelen formájában nem alkalmas a Primus. „Miután már úgy éreztem, hogy nem tudom ezt a filozófiát ott megvalósítani, döntöttem, távozom a szervezetből.” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy miért csak most lépett, Varga Péter Pál azt felelte: tudomása szerint a kormányzat most látott neki újra a köz- és magánegészségügy kapcsolata szabályozásának. Szerinte éppen időben, mert a magán és a közellátás közötti szinergiák kiépítését már nem lenne szabad halogatni.

A Népszava úgy tudja: a Budai Egészségközpont mellett a Róbert Magánkórház is kilépett az egyesületből. A változásokról szerettük volna megkérdezni az egyesületet is, ám ők nem kívántak reagálni.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink