hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

"Ha eldobunk egy követ, eltalálunk egy egészségközpontot"

A közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer átalakulásával egyre nagyobb szerepet kapnak a magánszolgáltatók, közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója.

Éles szemmel figyelik a főszereplők a magyar egészségügyi ellátórendszer "evolúcióját", Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója szerint "a napnál is világosabb, hogy a közfinanszírozott egészségügy változásával egyre nagyobb szerepet kap a magánellátók tömege". Mint az intézményvezető elmondta, ezek a cégek fragmentálódnak, vannak nagy, nemzetközi tulajdonú gigaellátók, és van kismillió magánrendelő, ahol 1-10 orvos dolgozik.

"Ez a folyamat egyre jobban erősödik, ez jól látható. Egy évvel ezelőtt ezekben a magánrendelőkben sokkal kevesebb beteg fordult meg, mint ma, és egyre több az olyan magánrendelő, ami nyílik bármelyik utcasarkon. Ma ha az ember véletlenszerűen eldob egy követ, tuti, hogy egészségközpontot talál el" – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító-főigazgatója, aki szerint a piaci igény termeli ki ezeket az intézményeket.

Azt elismeri, lesznek olyan rétegek, akik nem tudják megfizetni ezeket a magánszolgáltatásokat, és az is biztos, hogy a fővárostól távolabb, a szegényebb régiókban "egyáltalán nem lehet elmarasztalni azokat a kollégákat, akik a homálygazdaságban működnek, mert a pacientúrájuk nem tudná megfizetni azokat az árakat, amelyeket egy korrekt adózás mellett kénytelenek lennének kiadni; nem mentem fel ezeket a szituációkat, csak ismerem" – tette hozzá. Szerinte ahol nem adnak számlát egy szolgáltatásért, ott nem ellenőrizhető a tevékenység; egy porszívóval kapcsolatos kárigényt sem lehet érvényesíteni, ha azt számla nélkül vették.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink