hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Újabb szolidaritások az egészségügyből a pedagógusok felé

A Magyar Orvosi Kamara vezetősége és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is kinyilvánította szolidaritását a pedagógusokkal.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) továbbra is támogatja a közfeladatokat ellátó pedagógusok törekvéseit, írja honlapján a MESZK.

Az orvosi kamara honlapján a vezetőség ugyancsak kinyilvánítja szolidaritását minden a diákjaiért, az oktatás színvonaláért, így végső soron önmagáért és értünk is kiálló pedagógussal.

Svéd Tamásnak az elnökség nevében is közzétett írásában a többi közt az olvasható: "Amikor Margaret Mead-től, az antropológia nagyasszonyától megkérdezték, szerinte mikor és mivel kezdődött az emberi civilizáció, mindenki arra számított, az eszközkészítéssel vagy a mezőgazdaság, a vallás kialakulásával hozakodik elő. Ehelyett egy sok tízezer éves, összeforrt, meggyógyult emberi combcsontot vett a kezébe. Azt mondta, az a tény, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. Ő innen számítja az emberré válás valódi kezdetét.

Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló – aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus.

Azóta nagyon sok minden megváltozott. De az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat.

Sajátos módon ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület éppen az oktatás és az egészségügy.

S noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből a nagyobb pofonokat e pillanatban az oktatás, s benne a pedagógusok kapják."

cimkék

hirdetés

Könyveink