hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Új informatikai fejlesztés az onkológiai ellátás biztonságáért

A betegek és ellátóik biztonságára, az orvosi döntéshozatal támogatására fókuszáló komplex megoldást nyújt az onkológiai ellátó helyeknek a Cato rendszer néven ismert informatikai fejlesztés.

A daganatos betegek kezelésében a műtétek és a sugárterápia mellett fontos szerep jut a biztonságos kemoterápiának, amelynek során a beteget egyénre szabott dózisú gyógyszerekkel kezelik. Betegek, orvosok és egészségügyi dolgozók körében ma már köztudott, hogy az onkológiai gyógyszerek készítése és adagolása egyaránt komoly figyelmet követel. Az alkalmazott citosztatikus keverékinfúziók készítésekor ugyanis nemcsak a készítményt, hanem a készítőt is védeni kell, mivel akár egyetlen molekula is előidézhet mutációt, károsodást az arra érzékenyekben. A témáról legutóbb a kórházi gyógyszerészek októberi konferenciáján számoltak be a Kémiai Biztonsági Intézet szakemberei, ott is jelezve, hogy az egyik legnagyobb létszámú, foglalkozása során különféle daganatkeltő ágensekkel potenciálisan, illetve ténylegesen exponált hazai munkavállalói réteg az egészségügyi dolgozók körében található.

A Cato a Computer Aided Therapy for Oncology, azaz a számítógép által támogatott onkológiai terápia rövidítése. Olyan átfogó, rendszerszintű szoftver és hardver megoldás, amely a terápia hosszú távú tervezésétől a terápia figyelemmel kísérésén át a citosztatikumok elkészítéséig az összes lehetséges lépést támogatja, és amely Magyarországon a Premier G. Med Onko Kft. jóvoltából 2006-tól érhető el.

A Cato rendszert ma már 13 onkológiai központban használják és további 5 centrumban betervezték – mondta el a MedicalOnline érdeklődésére Mónus Tamás, a Premier G. Med Onko Kft. kereskedelmi igazgatója.

A rendszer segítségével komplex terápiatervet lehet összeállítani, amely teljes egészében végig kíséri a beteg útját a kemoterápia során, oly módon, hogy minden egyes lépést kontroll alatt tart, és figyelmeztet az esetleges hibákra.

A Cato legfontosabb célja a betegbiztonság maximalizálása, azaz hogy az adott indikációban, a megfelelő betegnek a megfelelő terápiát a megfelelő dózisban adják be, biztosítva a transzparens és hatékony kezeléseket– magyarázza a kereskedelmi igazgató.

A Cato onkológiai szakmai programként az orvosnak a kezelés teljes időtartama alatt támogatást nyújt. Optimalizálható vele a betegirányítás, gyors és biztonságos a komplex keverékek elkészítése, és a Cato segítségével az osztályon vagy az ambulancián ellenőrizhető a megfelelő infúzió beadása is. A program hazánkban az egyetlen olyan rendszer, amely garanciát ad a citosztatikus keverékinfúzió hatóanyagtartalmára, azaz nem fordulhat elő, hogy a beteg ne a számára elrendelt mennyiségben jusson hozzá az életmentő-életfenntartó szerekhez.

A kereskedelmi igazgató tájékoztatása szerint a rendszer mintegy 400 protokollt, szakmai ajánlást tartalmaz a gyermekonkológiától kezdve a tüdőrák terápiájáig. Az orvosnak elegendő a megfelelő diagnózist kiválasztania, és a rendszer máris felajánlja az adott betegséghez tartozó hatályos, azaz az OEP által finanszírozott, illetve az off-label és a speciális, egyedi protokollokat is, az orvosi döntési szabadságának teljes megtartásával.

A szoftver segít abban is, hogy az állandóan frissülő, OEP által elfogadott protokollok alapján készíthessék el a terápiás tervet, beleértve a dózis kiszámítását, ellenőrzését egyaránt.

Arra a kérdésre, vajon mennyire képes időben követni a szakmai irányelvek, protokollok változását, Mónus Tamás azt mondja, a rendszer adatbázisa teljesen az adott intézmény vezetőjének a kezében van. A rendszer bevezetési folyamatának legfontosabb része a protokollok kialakítása során a „jó” szokások megtartása, illetve a „rossz” szokások kiiktatása az intézeti folyamatokból, egy egységes, standardizált ellátás kereteinek megteremtésével. Felhívta a figyelmet, hogy a hivatalos protokolloknak megfelelően elszámolt terápiák gyakorlati alkalmazása bizonyos esetekben heterogén képet mutat. Inkább az jellemző, hogy az orvos ugyan a korszerű ajánlást alkalmazza, de az intézmény csak a régebbi eljárásrend alapján tud elszámolni a biztosítóval, mert a legújabb ajánlások még nincsenek a hivatalosan is elfogadott finanszírozási protokollok között.

Ha az orvos nem az elfogadott terápiás megoldásnak megfelelő döntést hoz, például nem veszi figyelembe, hogy a betegnek csökken a trombocita-száma, vagy „elnéz” egy laborértéket, esetleg nem értesülne arról, hogy már megérkezett egy frissebb lelet, akkor a rendszer ezt automatikusan jelzi számára. Mindezek tehát a beteg- és gyógyszerbiztonság garanciái – mondja Mónus Tamás, aki kérdésünkre azt is elárulta: mindezt tovább fokozza az az új integrált fejlesztés, amelyet a GlobeNettel közösen végeztek, és amely hamarosan elérhető lesz az onkológiai centrumok számára.

Több mint egy éven át tartó közös fejlesztés során a még nagyobb biztonság érdekében a Cato-t a MedWorkS néven ismert klinikai rendszerrel egy interfészen keresztül összekapcsolták. A szoftverillesztés célja az orvosi döntéstámogatás, betegbiztonság maximalizálás és az orvosi informatikai terhelésének csökkentése volt. Az adatbiztonság jelentős eredménye így az egyszeri adatbevitel; de a közös platformnak köszönhetően például abban a pillanatban, ha megszületik egy leletadat a laborban, a MedWorkS azonnal továbbítja annak eredményét a Cato-hoz, így a diagnosztikai adatok azonnal felhasználhatókká válnak az onkológiai ellátásban; és fordítva: az onkológiai történések is azonnal nyomon követhetők a beteg egyéb ellátása során, vagy a finanszírozási oldalon. Ehhez hasonló integrált megoldásra egyébként már van számos jó példa a hazai intézetek gyakorlatában is.

A rendszer használatával minimalizálhatók az elszámolási hibák az egészségbiztosító felé, amivel például egy körülbelül évi 300 millió Ft citosztatikum gyógyszerkiadással bíró intézmény havonta akár 2-3 millió forintot is spórolhat. A rendszer naprakész adatbázisa nagy segítséget nyújt a tételes elszámolású gyógyszerekhez szükséges dokumentációs teher csökkentésében is.

Vannak azonban még olyan kérdések, amelyeket szakemberekkel, orvosokkal, gyógyszerészekkel, fejlesztőkkel vitatnak meg a továbbfinomítás érdekében. Az osztrák fejlesztők és a Cato hazai szakértői a felhasználó orvosokkal, gyógyszerészekkel közösen folyamatosan fejlesztik a rendszert a hazai szakmai igények és a változó szabályozási körülmények követésére, a fejlesztések a rendszeres frissítések során kerülnek a felhasználókhoz.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink