hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Új elnök a betegszállítók egyesületénél

Csák Zoltánt választották a Mentők és Betegszállítók Egyesületének (MBOE) elnökévé.

Bíró Ferenc, aki csaknem 9 éve vezette az egyesületet, 2012 májusában mondott le elnöki posztjáról, azóta ügyvezető elnökként tevékenykedett. Az MBOE augusztus 31-én tartotta meg vezetőségválasztó taggyűlését.

Az MBOE új elnökévé a Keleti-Sanitas Kft. betegszállító szervezetének, valamint az Országos Betegszállító Szolgálat Észak-alföldi régiójának vezetőjét, Csák Zoltánt választották. Az elnökség új tagja Szabó Tamás, Magyarország legnagyobb betegszállító szervezetének, a Gól-Diatrans Kft.-nek a vezetője lett.

Az elnökcsere előzménye, hogy január elsejével az Országos Mentőszolgálat vette át előbb a megyehatárokon átívelő, majd májustól az ország valamennyi betegszállításának irányítását. Az MBOE többször is felszólalt a döntés ellen. Az MBOE akkori elnöke, Bíró Ferenc közvetlenül a május elsejei átállás előtt azt közölte: a betegszállító szervezetek és informatikai szakemberek véleménye szerint az irányítói program még nem alkalmas a feladatra, azt még mintegy három hónapig tesztelni kellene.

Az átállás megtörtént, majd a sajtó arról számolt be, hogy a mentőszolgálat irányítása alatt is akadozik a betegszállítás. Beneda Attila, az egészségügyi államtitkárság kabinetfőnöke közölte: egyetlen egészségügyi szolgáltatótól vagy háziorvostól sem érkezett jelzés, hogy problémák lennének a betegszállítással. Beneda úgy vélte, zavarkeltés folyik, csak azt nem tudni, milyen érdekből. Kitért továbbá arra is: bár kérte, hogy a betegekre tekintettel ne keltsenek pánikot, az MBOE elnöke több körlevelet küldött, amelyben az állt: ha találnak olyan beteget, akit nem vittek el időben, és hajlandó névvel is nyilatkozni, akkor ezt jelentsék.

Az MBOE május 11-én visszautasította "a zavarkeltés vádjait". Bíró Ferenc május 18-án mondott le posztjáról.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink