hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Új dátum, új értelmezés, régi problémák

A Napi.hu ezúttal Zombor Gábor államtikár vasárnap esti ATV-nek adott interjújára támaszkodva igyekszik felfejteni az egészségügy mozgásainak néhány újabb részletét.

A struktúraváltást firtató kérdésre Zombor elmondta – idézi fel a lap  –, elviekben kialakult az új működési rend, a kórházak megyei és budapesti szinten is a fenntartó, illetve a Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által koordináltan működnek. A kapacitáselosztás, illetve az ellátásszervezés új rendjéről szóló végleges ellátási tervet pedig 2015. június 30-ig kell az asztalra tenni.

A szakma által üdvözölt, az államtitkár által korábban beharangozott esetleges alapdíjemelésről - beavatkozásonként 150 ezer forintról 180 ezer forintra - ezúttal kiderült, ez nem jelent plusz forrást a rendszerben. Ha sor is kerül rá június 30-a után, akkor is csak az Egészségbiztosítási alapon (E-alap) belüli átrendezést hoz.

Egyelőre nem tisztul a kép a daganatgyanús betegek gyorsított képalkotó diagnosztikájának (CT, MR) részleteivel kapcsolatban – szűri le a beszélgetésből a lap. Mint az interjúból kiderült, CT-re, MR-re továbbra is csak szakorvosi beutalóval mehet a beteg, noha már a szakorvoshoz való eljutás is értékes időt vesz el a daganatgyanús életéből, a két hét csak a szakorvosi vizit után ketyeg.

Zombor szerint a gyorsított diagnosztikára annyi lesz a plusz forrás, amennyi szükséges, és pozitív ösztönzéssel kívánja elérni az OEP, hogy ha a területileg illetékes szolgáltató adjon  megfelelő időpontot a vizsgálat elvégzésére.

A lap információi szerint ez utóbbi elképzelés lényege, hogy kismértékű forrásbővítéssel kötelezik a szolgáltatókat a sürgős esetek fogadására. Amelyik CT, MR labor nem fogadja elég gyorsan a beteget, attól az egy betegre jutó finanszírozást elvonják, s átteszik egy másik szolgáltatóhoz, ahol elvégzik a vizsgálatot. A szolgáltatók számára így kétféle választási lehetőség adódik, vagy a teljes kapacitásukat kihasználják, akár azon az áron is, hogy a beeső sürgős vizsgálatokat ingyen elvégzik, vagy a finanszírozott kapacitás felett nem fogadják őket, akkor viszont a finanszírozásukból is vesztenek. Szakértők szerint a javaslat alkalmas rá, hogy egyes szolgáltatókat kedvezőbb helyzetbe hozzon másoknál – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink