hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Tavaly 203 alkalmas agyhalott donort találtak Magyarországon

Javul a kórházakban a lehetséges szervdonorok felismerése Magyarországon – szűrte le a magyar vérellátó szolgálat szervkoordinációs vezetője egy projektzáró madridi konferencián.

Az Európai Unió hároméves szervdonációs pályázati konzorciumában, az ACCORD-ban való magyar részvétel eredményeiről beszélt Mihály Sándor Madridban. Emlékeztetett a 2012-ben, 23 uniós tagország bevonásával indult együttműködés három fő célja volt az élődonor regiszterek fejlesztése, az intenzív osztályok és transzplantációs donorkoordinátorok közötti együttműködés támogatása, és az egyes országok közötti együttműködés keretében szervkivételi képzés meghonosítása.

Mihály Sándor elmondta: a projekt egyik munkacsoportjában az Egyesült Királyság vezetésével 16 ország közösen alakította ki annak a módszertanát, hogy a kórházakban miként kell felismerni a lehetséges donorokat. Eszerint a kórházi donorkoordinátornak azokra a diagnózisokra kell fókuszálnia, amelyek leggyakrabban vezetnek agyhalálhoz. Az ilyen betegek állapotát folyamatosan nyomon kell kísérnie, figyelve arra, hogy ha a páciens állapota romlik, időben az intenzív osztályra kerüljön. Így amennyiben nem tudják megmenteni az életét, és beáll az agyhalál, akkor szervei működőképességének fenntartásával még lehet donor.

A kidolgozott módszert tavaly óta 17 magyar kórház is alkalmazza, az első év adatai azt mutatták, hogy 2500 elhunyt beteg közül 38 lehetséges donort "vesztettek el", vagyis valami miatt nem indult el a szervdonáció jelentési és szervezési folyamata. Az okokat még vizsgálják.

Mihály Sándor szerint Magyarországon gyakran a család tiltakozása is megakadályozza a szervkivételt annak ellenére, hogy a jogszabályok szerint ha valaki életében nem tiltakozott ez ellen írásban, akkor a szervei transzplantációs céllal eltávolíthatók.
Az elhunytból történő szervdonációk számát tekintve Magyarország az európai középmezőnyben elején található: tavaly 203 agyhalott donor szervei voltak alkalmasak betegek megmentésére, ezzel a 28 uniós tagállam közül Magyarország a 12-ik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink