hirdetés
2023. január. 29., vasárnap - Adél.
hirdetés

Szócska: Reneszánsz előtt az e-egészségügy

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint az egészségügyben már minden adat rendelkezésre áll az infokommunikációs forradalomhoz és Magyarország akár elektronikus egészségügyi, vagyis e-Health nagyhatalom lehet.

Az államtitkár szerdán Budapesten, egy egészségügyi konferencián tartott előadásában kiemelte: az egészségügyi államtitkárságon belül külön e-Health programirodát hoznak létre, s külön e-Health kabinet is dolgozik majd mellette.

Szócska Miklós szerint az egészségügyi rendszer hatékonyabbá tételében az elektronikus megoldásoknak kulcsszerepe van. Számos ilyen kérdésben Magyarországnak kezdeményező szerepe van: a következő két esztendőben sem fognak két évig várni a kész fejlesztésekre, úgy dolgoznak, hogy a részeredmények is mielőbb használatba vehetők legyenek.

Mint kifejtette: az ilyen fejlesztések már mostanáig is több területen segítették az államtitkárság munkáját, például az adósságkonszolidációban, vagy akár az egész rendszer megértésében. Az államtitkár szerint, ha az ehhez hasonló technológiákat sikerül a jövőben is kreatívan felhasználni, az újra fogja értelmezni a betegutakat, a gyógyítás teljes folyamatát.

Az e-Health fejlesztések forrása a strukturális alap, az annak hatékony felhasználását vizsgáló munkacsoport irányításával Magyarországot bízták meg. Ez azt jelenti, Magyarország koordinálja azokat az erőfeszítéseket, hogy az egészségügyi fejlesztésekre legyen tőke – mondta Szócska Miklós. Azt államtitkár ennek kapcsán megjegyezte, több uniós biztos, köztük John Dalli, vagy Neelie Kroes is "hobbiszinten" érdeklődik az e-egészségügy iránt. Ők fejlesztéseket, innovációkat szeretnének látni. Így az államtitkár szerint, hacsak "nem történik valami súlyos vihar, az e-egészségügy a következő uniós költségvetési időszakban reneszánsz elé néz".

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink