hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Még nem tiszta, ki válthatja majd ki az e-recepteket

Az e-vény a beteg együttműködési hajlandóságáról is informál, de előnye lehet a visszaélések kiszűrése is – mondta a 180 percben Boncz Imre egészségügyi közgazdász.

Több indoka is lenne az elektronikus receptek bevezetésének – véli Boncz Imre egészségügyi közgazdász. A szakember a 180 percben azt mondta, az immár törvénytervezetben is szereplő elektronikus vény egyik legfontosabb előnye az lehet, hogy információt szolgáltat arról, a beteg mennyire működik együtt orvosával. Ellenőrizhető, hogy a páciens kiváltja-e a számára felírt vényeket.

„Ma évente körülbelül 150 millió recept kiváltása történik, de valójában arról nincs információnk, hogy mennyit írnak fel az orvosok.”A szakember szerint nagyon fontos lenne, hogy akár az orvos, akár a különböző, adatkezelésre jogosult államigazgatási szervek nyomon tudják követni, mekkora a felírt és kiváltott gyógyszerek mennyisége közötti különbség. Bizonyos visszaéléseket is csökkenteni lehet az e-vények jasználatával, így például azonnal letiltható egy halott receptje. Elkerülhetők azok az esetek is, amikor a beteg két orvossal is felíratja ugyanazt az orvosságot.

Ha bevezetik az elektronikus recepteket, csak a TAJ-kártyára lesz szükség a gyógyszertárakban, a patika számítógépes rendszere látja majd a felírt orvosságokat, így nem kell majd papírvény.

Az elektronikus receptek bevezetéséhez azonban nagyon komoly informatikai háttér kell, és nem csak az orvosoknál vagy a gyógyszertárakban. A rendszer biztonságos működtetéséhez olyan elektronikus, informatikai kapcsolat kell, amely összeköti egymással az érintetteket, köztük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárat.

„Ma az orvosok jó része már vényfelíró szoftvert használ. Tehát egyre kevesebb azon recepteknek az aránya, amit adott esetben a laikusok számára olvashatatlan írással ír fel az orvos. Nagyon sok helyen már ma is erre szoftvert használnak, a kihívás az, hogy hogy lehet összekötni az egyes szereplőket” – mondta Boncz Imre.

Az elektronikus vény bevezetésének egyik legkritikusabb pontja, hogy ha valaki nem a saját gyógyszerét akarja kiváltani, akkor a hozzátartozója TAJ-kártyájával elmehet-e a patikába. A szakember szerint a tervezet részleteit ugyan nem lehet ismerni, de az biztos, hogy a gyógyszert – akár papír alapú, akár elektronikus vényről van szó – a beteg TAJ-számára kell felírni. Az adminisztratív technikai kérdés, hogy miként rendezhető a kiváltás kérdése.

A mai papíralapú vényen két aláírásnak van hely: a betegének és a gyógyszert kiváltó személyének, de a rubrikákban nem mindig a megfelelő személy szignója szerepel. Ezzel kapcsolatban Boncz Imre hozzátette, az elektronikus vény egyik funkciója az lehet, hogy azokat a szükségszerű paramétereket, amelyek fontosak a kiváltásnál, kicsit jobban, megbízhatóbban rögzítse.

A szakember a bevezetés várható időpontjáról azt mondta, nagyon régóta vannak rá tervek, már 2002 őszén is szóba került, majd 2004-ben az OEP sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 2006-tól működni fog az elektronikus vény. Boncz Imre szerint most kicsit visszafogottabb a az e-vény ügyének kommunikációja, ami talán azt jelzi, hogy a bejelentések helyett érdemi szakmai előkészítés folyik. „Mindenesetre a jogszabálytervezetben, ami erről szól, az szerepel, hogy a vény elektronikus kezelésű is lehet.” Ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy elsőre valamennyi vény átkerül az elektronikus körbe, elképzelhető, hogy egy darabig párhuzamosan futnak majd az elektronikus és a hagyományos papír alapú receptek.

(forrás: Kossuth Rádió)
hirdetés

Könyveink