hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Megírték, nem teljesül

Még csak terv az e-recept

Bár tavaly megígérték, hogy idén bevezetik az e-receptet, az OEP újabb egy évre 216 millió orvosi vény előállítására keres vállalkozót. Jelenleg az új rendszer bevezetésének előkészítése zajlik, a fejlesztést uniós forrásból kívánják finanszírozni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb egy évre – a márciustól jövő február végéig tartó időszakra − összesen 216 millió orvosi vény gyártására és szállítására írt ki közbeszerzési eljárást. A 215,5 millió általános és 500 ezer darab szemészeti vényt (a teljes mennyiség a teljesítés során még legfeljebb 20 százalékkal bővülhet) a nyertesnek magának vagy alvállalkozó igénybevételével kell kiszállítania majd az orvosokhoz – írja a Napi Gazdaság.

Az OEP adatai szerint Magyarországon jelenleg évente 150 millió receptet váltanak ki a betegek. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly novemberben beszélt arról, hogy 2012-ben bevezetik az elektronikus vényeket, ám részleteket nem közölt. Ez a rendszer is uniós fejlesztési források felhasználásával jöhet létre  – emlékeztet a lap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságára hivatkozva. "Az előkészítés, tervezés folyamatban van, de a forrásallokáció a legidőigényesebb feladat ennél a projektnél is. Első körben a rendszer élesbe állításához szükséges egyeztetések, jogszabályalkotás és a csatlakozáshoz szükséges interface megoldások kialakítása zajlik." A bevezetés folyamatosan történhet, az első éles csatlakozásokra és felhasználásra (orvosok, patikák, OEP) már ez évben sor kerülhet – véli az államtitkárság.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink