hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

SzívSN tábor oktatással

Familiáris hiperkoleszterinémiával élő gyerekek, érintett szülők, családok vettek részt A SZívSN betegszervezet velencei táborozásában.

A SZÍVSN (Segítünk Neked!) országos betegegyesület célja, hogy felhívja a figyelmet az örökletes magas koleszterinszint betegségre, és a genetikai öröklődés következményeire. Az örökletes magas koleszterinszint (familiáris hypercholesterinaemia, FH) becslések szerint 20000-40000 embert érinthet Magyarországon. Az érintetteknél a korai felismerés és megfelelő kezelés hiányában megnő a fiatalkori szívinfarktus, stroke, végtagi érszűkület lehetősége. 2016. szeptember 24-én a Nemzetközi Familiáris Hiperkoleszterinémia napján hazánkban is létrejött dr. Gesztes Ákos vezetésével a betegszervezet FH csoportja.

A SZÍV SN betegszervezet FH csoportja által kezdeményezett, velencei táborban FH-val élő gyerekek, érintett szülők, családok vettek részt. „Nem vagyunk egyedül és együtt többet, jobban tehetünk” – lehetne a mottója az oktatótábornak, melynek célja az ismerkedés, a tapasztalatcsere, az összetartozás élménye, a szakmai ismeretek elmélyítése kórképről és következményeiről, valamint életmód-tanácsadás, életvezetési útmutatás. Példaértékű személyes történetek erősítették az egészségtudatos életvitel oktatást, őszinte beszélgetések tárták fel a nehézségeket, az egészségügyi ellátórendszer buktatóit, hiányosságait a genetikailag magas koleszterinszinttel élő beteg gyógyításában.

Új perspektívát nyithat ezen betegek szervezeti egysége, megtudván mit jelent egy aktív betegszervezet tagjának lenni, mi a feladata egy jól működő szervezetnek szoros együttműködésben a szakmai képviseletekkel, társaságokkal, milyen területeken érhetnek el sikereket, kovácsolódhat érdekvédelmi képviseletté. A bevezető előadásokat Bernáth-Lukács Zsuzsanna a SZÍV SN betegszervezet vezetője, és dr. Gesztes Ákos a betegszervezet FH csoportjának vezetői tartották.

Az oktatótábor három napja alatt a szakma legnevesebb képviselői közül: prof. dr.Paragh György (Magyar Atherosclerosis Társaság, MAT elnöke), dr. Harangi Mariann egyetemi docens (MAT titkára), dr. Masszi Gabriella PhD kardiológus tartottak előadást, és megszólalt dr. Szamosi Tamás egyetemi tanár, nemzetközi hírnevű, hazai gyermek-lipidológus.

A szakmai előadások rendkívüli színvonala, a hallgatóság interaktivitása és a szűnni nem akaró kérdések igazolták az oktatás létjogosultságát. Fontos információk hangzottak el a betegség genetikai hátteréről, a Magyar Atherosclerosis Társaság által létrehozott regiszterről, családfaszűrések és a korai diagnózis fontosságáról, jelen kezelési eljárások és a jövő biotechnológiai terápiás lehetőségekről, a szoros megfigyelésről és a súlyos szív-érrendszeri elváltozások megelőzéséről. Szívinfarktus, stroke utáni szekunder prevencióról, a koleszterin célértékről, édesanyák életpályamodelljének kialakításáról, női szívek gondozásáról, és a várandósságról familiáris hiperkoleszterinémiásként témakörök is gazdagították az ismereteket. Tarnai Irén dietetikus az FH-val élőknek táplálkozási útmutatást nyújtott, Faragó Gabriella gyógytornász többször is átmozgatta a csoportot.

A familiáris hiperkoleszterinémiás betegek fokozott figyelmet igényelnek az alapellátás szintjétől a szakorvosi ellátásig. Magyarországon vezető halálokok hátterében a szívérrendszeri betegségek állnak, melyek egy része, korai életkorban elszenvedett fatális vaszkuláris események, a későn felismert és későn vagy egyáltalán nem kezelt genetikai betegség talaján alakultak ki.

 A familiáris hiperkoleszterinémia nem gyógyítható, de jól kezelhető. A kezelést elsősorban az érelmeszesedés, és annak okán kialakuló súlyos problémák megelőzése indokolja. A kezelés célja az LDL-koleszterin mennyiségének minél alacsonyabb szintre csökkentése. Alapvető joga ezen betegeknek a legkorszerűbb terápiás lehetőségekhez való hozzáférés, a rendszeres kardiológiai kivizsgálás,

Évtizedekkel  lehetne az FH-val élő családok élethosszát növelni, ha tünetmentesség esetén is szűrnék  a gyerekek és szüleik rizikófaktorait, soronkívüliséget kapnának nyaki ultrahang, koronária CT, szívkatéteres vizsgálatnál.  Mennyi magyar FH-val élő páciensnek kell fiatalon meghalnia, nem felismert tünetek, diagnózis hiányában, nem megfelelő gyógyszeres kezelés során.

(forrás: SZÍVSN (Segítünk Neked!) Országos betegegyesület)
hirdetés

Könyveink