hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Személycserék az egészségügyi háttérintézményekben

Kásler Miklós az elmúlt hetekben nagy lendülettel látott neki az egészségügy állami hivatalrendszerét irányító szakemberek leváltásának – értesült a MedicalOnline.

Hetek óta folyik a kaszting az egészségügyi háttérintézmények vezetői pozícióira, bár egyelőre nehezen találják a megfelelő embereket, akik hajlandóak is elvállalni a felajánlott feladatokat – értesült több forrásból a MedicalOnline.

Meneszteni akarják Pozsgay Csillát, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatóját, akit 2015 márciusában neveztek ki az akkor öt különféle háttérintézmény egyesítésével létrehozott, hatósági feladatokat is ellátó állami hivatal élére. Felmentése többek szerint azért is érthetetlen, mert a szakemberként vezető pozícióba lépett Pozsgaynak komplex munkával sikerült megteremtenie egy korszerű intézmény alapjait, amelyet szakmai szempontok szerint irányít.

Ugyancsak felmentőlevelét várja Drexler Donát, aki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) élén 2016. szeptember 5-én váltotta Jákó Kingát. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartása alatt álló egészségügyi szolgáltató főigazgatója – aki korábban az állami tulajdonú egészségügyi intézmények beszerzéseit támogató Egészségügyi Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója volt – többek szerint dinamikusan vitte a rábízott feladatokat.

Nem csak a menesztések, de a kinevezések között is sokakat lepett meg dr. Gondos Miklós jelölése az ÁEEK élére, a még április közepén selyemzsinórt kapó Németh László helyére. Ugyanis Gondosnak túl sok szervezetirányítási tapasztalata nem volt, amíg 2017 januárjában ki nem nevezték az ÁEEK Közép-Magyarországi Területi Igazgatóságának élére, majd ugyanabban az évben, novemberben a kórházfenntartó Stratégiai Főigazgatóságán főigazgató-helyettesnek. Addig gyakorló sebészként a Honvédkórház műtőblokkját irányította. Lapunk úgy tudja egyébként, hogy Némethet tanácsadóként megtartanák a háttérintézménynél.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Május 31-ével menesztették Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárt, helyére Kovács Attila, korábbi országos helyettes tisztifőorvos léphet – értesült a MedicalOnline.  Bár a választások után hetekig kérdéses volt, hogy a 2010-ben, szociális- és egészségügyért felelős főpolgármester-helyettesként politikai pályára lépő, ott töretlenül előrehaladó Szentes marad-e a pozícióban, végül – a ténykedése során túl sok szakmaiságot nem mutató – politikusnak mennie kellett.

Információink szerint az államtitkárságon tartották volna Mészáros Jánost, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkárt, de végül neki is mennie kellett Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkárral együtt. Helyükre érkezik Nagy Szilárd, Zombor Gábor ex-államtitkár korábbi kabinetfőnöke, valamint Fábián Attila, a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának (korábban Nyugat-magyarországi Egyetem NYME) dékánja – erősítették meg lapunknak a Népszava korábbi értesülését. Ez utóbbi név meglepő lehet, hiszen az eredetileg közgazdasági szakokleveles mérnök kutatási területei a kulturális teljesítmény területi mérhetősége, valamint a vidékfejlesztés területi tőke aspektusai. Az egészségügyhöz túl sok köze mindezidáig nem volt, hacsak annyi nem, hogy az NYME-n közgazdaságtanból másoddiplomát, európa-szakértőként pedig oklevelet szerző Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen jegyzi azt a tudományos közleményt, amely a határokon átnyúló régiók versenyképességre gyakorolt hatását elemzi.

Az új helyettes államtitkárok lapunk információi szerint még várják a kinevezésüket, egyelőre megbízólevéllel látják el feladataikat.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink