hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Az új egészségügyi államtitkárról

Nemcsak a betegágy mellett bizonyított, az egészségügy gazdasági vonatkozásait is jól ismeri, írja dr. Nagy Anikóról a Weborvos.

Az eddig róla megjelent írások és vele készített interjúk tanúsága szerint dr. Nagy Anikó, az egészségügy tegnap kinevezett új vezetője nagy munkabírású, magát folyamatosan képző, csendes, de határozott szakember, aki nemcsak a betegágy mellett, hanem vezetőként, menedzserként is bizonyított már. Elég példaként említeni, hogy utóbbi hat évben a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatójaként sikerült a korábban nagy adósságokat felhalmozó intézményt egyensúlyba hoznia, írja a lap.  

Dr. Nagy Anikó 1962-ben Szolnokon született, és mint ahogy egy interjúban elmondta, már 7-8 évesen tudta, orvos szeretne lenni, méghozzá gyermekorvos. A szolnoki érettségi után felvételizett is a Szegedi Orvostudományi Egyetemre, ahol 1987-ben summa cum laude végzett. Egy korábban megjelent portréja szerint a fiatal orvost az államvizsga után egy rövid időre elcsábította a tudomány, élettani kutatásokat folytatott, de végül erősebb volt benne a vágy, hogy gyógyítson.

Szegedről 1992-ben került a fővárosba, a Heim Pál Gyermekkórházba, ahol egészen mostanáig, államtitkári kinevezéséig dolgozott. A kórházban eltöltött 26 év alatt végigjárta a klinikum összes grádicsát. Itt lett csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos (1992.), itt szerezte meg második szakvizsgáját gastroenterológiából (2001). Innen ment el továbbképzésekre Amszterdamba, Genfbe és Madridba is. Miközben gyakorló orvosként gyógyított, egyre nagyobb feladatokat kapott a kórházban. Szakmai érdeklődése fókuszába mindinkább a gyomor-bél rendszeri betegségek, az endoszkópos vizsgálatok kerültek, ezt a fajta tudását 2002-ben már az Endoscopos Laboratórium vezetőjeként kamatoztathatta.

Az orvoslás mellett dr. Nagy Anikót egyre jobban kezdte érdekelni az is, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a gyógyítást. Ahogy egy interjúban fogalmazott: "úgy alakult az életem, hogy a gyógyítás mellett elkezdett érdekelni az eredményesség is. Egyre fontosabbá vált számomra az, hogyan lehetne a gyógyítás folyamatát hatékonnyá tenni, jobb eredményeket elérni, jobban kihasználni a rendelkezésre álló forrásokat, hogyan lehet a gyógyítók teljesítményét megmérni és összehasonlítani. Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre válaszokat találjak, új szakmát kellett megtanulnom. Három, különböző közgazdasági másoddiplomát szereztem a Soproni Egyetemen, köztük az orvos-közgazdászt."

A három másoddiploma szerint az új államtitkár nemcsak orvos-közgazdász, hanem egészségügyi menedzsment szakértő, és okleveles Európa szakértő is, sőt 2013-ban az egészségügy finanszírozásával foglalkozó egészségbiztosítás szakvizsgát is tett. Igazolva fenti szavait egészségügyi gazdasággal foglalkozó diplomamunkái is a feltett kérdéseire keresik a választ: "Teljesítménymérés a fekvőbeteg ellátó intézményekben", "Hatékonyság mérések a fekvőbeteg ellátó intézményekben", "Gazdasági hatékonyság".

Érdekességként a napidoktor.hu összefoglalója szerint dr. Nagy Anikó már a 2000-es évek elején olyan tréningekre is járt, amelyeknek valószínűleg most mint államtitkár veszi nagy hasznát.  Ilyen tréningek voltak például: "Hatékony kommunikáció, tárgyalás technikák", "Sikeres előadás fortélyai", "Prezentációs technikák", "Projektmenedzsment", "Változásmenedzsment".

Munkabírásáról sokat elárul az, hogy főigazgatóként a kórházba minden nap reggel 8 előtt érkezett és általában este 7-8-ig volt bent. Férje üzletember, egy lányuk és egy unokájuk van. Mint nyilatkozta kevés szabad idejében szeret sportolni, festeni és írni, legutóbb a gyermekbántalmazásról írt könyvet több szerzővel közösen.

(forrás: WebOrvos)

cimkék

hirdetés

Könyveink