hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szabványosították az ellenőrök patikalátogatásait

Leggyakrabban adminisztrációs hiányosságok miatt emelnek kifogást patikai vizsgálataik során a tiszti gyógyszerészek – idézi dr. Cseh Ildikó országos tiszti főgyógyszerészt a PharmaOnline

Az országos tiszti főgyógyszerész – aki egy éve irányítja a főosztályt –, megbízása első pillanatától fontosnak tartotta e munkában az egységes szempontok érvényesítését – írja a lap.

Honlapjukon évről évre nyilvánosságra hozzák, hogy mit, s milyen mélységig készülnek vizsgálni. Idén kiemelt szempont a betegjogok érvényesülésének vizsgálata. Ez egy gyógyszertár esetében a többi közt annak ellenőrzését jelenti, hogy például a tára mögött álló szakember viseli-e a nevét és beosztását közlő kitűzőt, a gyógyszerük kiváltásáért betérőknek rendelkezésére áll-e kihelyezve ivóvíz és pohár, jól látható helyen függesztették-e ki a gyógyszertár felügyeleti szerveinek elérhetőségét, illetve a felnőtt és gyermek orvosi ügyelet, valamint a legközelebbi, hétvégén és éjszaka is működő patika címét és telefonszámát.

Ami a szakmai munkát illeti, idén arra is kíváncsiak az ellenőrzést végzők, vajon betartják-e a magisztrális gyógyszerkészítés szabályait.

A lap kérdésére, vajon a fiatal orvosok hasonló mértékben élnek-e az „egyedileg” összeállított, helyben elkészítet gyógyszerek alkalmazásával, mint ahogy ezt annak idején az idősebbek tették, dr. Cseh Ildikó elmondta: évek óta csökken a magisztrális gyógyszerkészítés. Vannak azonban olyan területek – elsősorban a bőr- és a gyermekgyógyászat tartozik ide –, ahol az orvosok még ma is szép számmal élnek az egyedi receptúra nyújtotta lehetőségekkel. S működési engedélyt is csak olyan gyógyszertár kaphat, amelyikben rendelkezésre állnak a helyi gyógyszerkészítés tárgyi és személyi feltételei – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink