hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.

Sikeres egyetemi pályázatok

A hazai felsőoktatási intézmények, különösen a nagy egyetemek sikeresen pályáztak az EFOP forrásaira, közölte az oktatásért felelős államtitkár.

Palkovics László a Debreceni Egyetemen tartott keddi sajtótájékoztatón kiemelte, az összesen 130 milliárd forintnyi forrásra benyújtott pályázatok illeszkednek mind a felsőoktatási stratégiához, mind az ország iparpolitikai stratégiájának célkitűzéseihez. Az elnyert forrásokat elsősorban az oktatási és kutatási képességek fejlesztésére fordíthatják az intézmények, amire alapozva növekszik az egyetemek versenyképessége – magyarázta az államtitkár. A stratégia fontos elemének nevezte a munkaerőpiac differenciált igényeinek kielégítését.

Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériuma európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára közölte: a Debreceni Egyetem a legsikeresebb pályázók között van az elnyert mintegy 25 milliárd forinttal. Részletezése szerint egészségügyi fejlesztésekre – egyebek mellett a klinikai központban gyermek sürgősségi centrum kialakítására, a Kenézy-oktatókórházban a gyermekpszichiátria teljes felújítására – 3,5 milliárd forintot nyert a DE. Infrastrukturális fejlesztésekre 6,2 milliárd forintot fordíthatnak, agrár-, informatikai és sportkutatások támogatására 2,4 milliárdot, míg további 1,6 milliárd forintot olyan kutatóműhelyek kialakítására, amelyek több ezer fiatal kutató képzését, gyakorlatát támogatják. A DE gyakorló iskoláinak 300 millió forintos fejlesztése eredményeként csaknem 2500 diák tanulhat majd korszerűbb körülmények között.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora szerint a magyar felsőoktatás történetében egyedülálló, átgondolt stratégia mentén megvalósuló fejlesztési program valósul meg az EFOP forrásaiból, amitől olyan eredményeket várnak, mint ami legutóbb a múlt században, a Klebelsberg Kuno nevéhez fűződő iskola-fejlesztések nyomán alakult ki, és határozta meg évtizedekre a magyar oktatásügyet. A rektor az orvos-egészségtudományi terület fejlesztési tervei kapcsán megemlítette, hogy 104 országból több mint ötezer külföldi hallgatója van az egyetemnek, ezen a területen erősítik a gyakorlati képzést, mint ahogy a műszaki képzést is.

Bács Zoltán, a DE kancellárja hozzátette: az EFOP forrásaival együtt eddig összesen 60 milliárd forint pályázati pénzt nyert el az egyetem, amit a napi működés biztosításán túl fordíthatnak fejlesztésekre. Hozzátette: az egyetem nappali tagozatos hallgatóinak mintegy 20 százaléka angol nyelven tanul, oktatási színvonaluk emelése érdekében 3 milliárd forintból learning centert alakítanak ki az egyetemen számukra.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink