hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Sebészeti ügyelet: jön a stressz-teszt a fővárosi kórházaknál (FRISSÍTVE: ÁEEK...)

Lesz, ahová nem jut orvos a sebészeteken – címmel számol be a NOL arról, hogy áprilistól megszűnik a fővárosban a sebészeti ügyeleti rendszer, a maga körzetében minden kórház 24 órában lesz köteles ellátni  e feladatot.

A lap információja szerint a változás egyelőre csak a sebészeti ügyeletet érinti Budapesten, az egyéb ellátásokra még marad a régi rend. Az új rendszerben a mentő az év minden napján a beteg állandó lakhelye szerint illetékes kórházba viszi az akut sebészeti ellátásra szorulókat.

Most még egyfajta váltórendszerben minden nap másik kórház sebészeti osztálya látja el a sürgős ellátásra szorulókat. Egy-egy felvételes napon akár tíz-tizenöt operációhoz is bemosakszanak az orvosok. Ha az új rendszer elindul, a műtétszám egy-egy kórházban egy-két esetre csökkenhet, viszont a nap 24 órájában ott kell tartani az ügyeleti teameket és a sebészeti beavatkozásokhoz nélkülözhetetlen orvosi szolgáltatásokhoz szükséges szakembereket. Ez már okozhat problémát.

Sebészből, intenzív-terápiás orvosból és radiológusból például nem minden kórházban van elég szakember. Most úgy oldják meg az orvoshiányt, hogy a keresett szakmában dolgozók több kórházban is vállalnak munkát. Ám ha a jövőben a kórház 24 órás sebészeti ügyeletéhez mindenkinek ott kell maradnia főállású munkahelyén, lesznek helyek, ahová egyáltalán nem jut doktor – olvasható a nol.hu-n.

 

FRISSÍTÉS (2016.01.15. 12:44):
„A budapesti akut sebészeti ellátás kibővül, megerősödik és betegközpontúvá válik április 1-jétől” – e szavakkal reagált az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója az MTI-nek a értesülésére. Mint Németh László is megerősítette: az eddigi gyakorlattal ellentétben minden kórház sebészeti osztálya 24 órás ügyeletet tart majd, és folyamatosan ellátja az akut és krónikus betegeket a hozzá tartozó területről. Ez áprilistól ugyanúgy történik majd a fővárosban, mint a Budapesten kívüli kórházak esetében - tette hozzá.

 

(forrás: nol.hu)
hirdetés

Könyveink