hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Se eszköz, se orvos a vastagbélrák-szűréshez

A Népszava szerint a magánszolgáltatók bevonása nélkül gyorsan megbukhat az országos vastagbélrák-szűrés.

Egyelőre bizonytalan, hogy milyen lendülettel startolhat a Kásler Miklós által a múlt héten bejelentett országos vastagbélszűrő-program. Szakemberek szerint ugyanis hiába készülnek erre már két évtizede, továbbra is tisztázatlanok a részletek.

Bene László, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság jövőbeni elnöke, a Magyar Magán Gasztroenterológusok Társaságának minap leköszönt vezetője örül, hogy végre elkezdődik ez a régóta várt program, de aggódik is, hogy az állami kapacitás nem lesz elegendő a műszeres vizsgálatokhoz. Szerinte a kórházi kapacitások már most is feszítettek: ha nem daganatgyanú miatt, tehát sürgősséggel kérik a vizsgálatot, akkor országrésztől függően három héttől, akár három hónapot is kell várakoznia egy-egy betegnek, mire sorra kerülhet. A rák-gyanú esetén általában két héten belül megtörténhet a vizsgálat.

Most évente körülbelül 100 ezer kolonoszkópos, azaz vastagbéltükrözéses vizsgálatot végeznek az országban. Ha elindul a szűrés, akkor a teljes populáció székletvér szűrése után várhatóan 400 ezer új pácienst kell műszerrel is megvizsgálni. Ha ezt nem egyszerre kell elvégezni, akkor is óriási terhet ró majd a rendszerre. Mindez nem csak a finanszírozásban jelenthet plusz terhet, az endoszkópos vizsgálatot végző hazai szakemberekből is jóval több kellene hozzá, mint ahányan most dolgoznak. Bene László azt mondja: a korábbi becslések szerint egy-egy kollégának havonta több tíz vizsgálattal kellene többet végeznie, ami a jelenlegi munkaidejükbe nem fér bele.

A szükséges új endoszkópoknak csak a felére futotta, így nemcsak a személyi-, hanem a technikai feltételek sem adottak. S egyetértenek abban is, hogy a magánellátók bevonása nélkül biztosan nem fog menni. Van aki szerint az egyéb részletek sem tisztázottak. Így például az: hol vannak és vannak-e patológusok, akik a bélből kimetszett mintákat vizsgálnák? Van-e elég képalkotó diagnosztikai, sebészeti-onkológiai kapacitás a kiszűrt betegek ellátásához? Ez utóbbival a szakma megbirkózik – mondta a lapnak Weltner János sebész főorvos, föltéve, ha az intézményeket sújtó teljesítmény-korlátokat eltörlik. Egy gyakorló gasztroenterológus azért aggódik, hogy miként biztosítható majd a fájdalommentes vizsgálat. Például végezhetik-e altatásban, ha igen, honnan lesz ennyi altatóorvos. Megjegyzi azt is, hogy a beavatkozás előtt szükséges béltisztító készítmények drágák, és szerinte az is tisztázatlan, jár-e a betegszabadság a vizsgálat napjára.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink