hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Prémiumot kapnának az igazolt rákért

Mivel a rákhgyanúsok kötelezően 14 napon belül elvégezendő képalkotóvizsgálatát garantáló jogszabályt még mindig nem tárgyalta  a kormány folytatódik a találgatás a hogyanról – azúttal az hvg.hu hozott új értesülést.

Ellentétben az eddig lábra kapott hírekkel, amelyeket az egészségügyért felelős államtitkár különböző szakmai kongresszusokon elmondott információira alapozott a sajtó, a beutalási rend nem változik meg – írja a lap –, vagyis a háziorvosok továbbra sem küldhetik a betegeiket CT- vagy MRI-vizsgálatra. Ilyen jogosítványuk csak a szakorvosoknak van, és eztán is csak nekik lesz.

Teljesen abszurd az a – szintén felröppent – feltételezés is, hogy ha a rák gyanúja a képalkotó vizsgálat során nem igazolódik, akkor a szolgáltató nem kap fizetséget a munkájáért az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP). Hiszen a radiológus csupán elvégzi a kért vizsgálatot, függetlenül attól, hogy egy mellkasi CT elrendelésekor a beküldő orvos mire gyanakszik, tbc-re vagy tüdődaganatra.

Ennek éppen az ellenkezőjét javasolta az OEP, ami a törvénytervezetben is így szerepel – tudta meg a HVG –, vagyis azt, hogy a jelenleg járó díjon felül kapjon 15 ezer forint pluszpénzt minden egyes beigazolódott klinikai gyanú esetén a kórház, illetve a diagnosztikai szolgáltató. Erre az ösztönzésre jó közelítéssel elegendő is lehet az az évi egymilliárd forint, amit az államtitkárság megígért – olvasható a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink