hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Pesti Imre: Jó úton haladunk

2022-re a közép-európai régió egyik legmodernebb egészségügye lehet Magyarországé, mondta Pesti Imre a RádióOrintnek.

Amennyiben az Orbán-kormány április 8-a után újabb felhatalmazást kap arra, hogy a megkezdett munkát folytassa, az egészségügyben is további fejlesztések várhatóak: 2022-re az Egészséges Budapest Program keretén belül szinte valamennyi fővárosi kórház megújul majd, és a források rendelkezésre állása esetén a bérfejlesztések is jelentős mértékben folytatódhatnak – mondta Pesti Imre a Rádió Orineten. A politikus a magyar egészségügy múltjáról, jelenéről és jövőképéről beszélt.

A magyar egészségügyben nagyon komoly változást hozott a 2004-es EU-csatlakozás, hiszen az a magyar orvosok előtt is komoly nemzetközi lehetőségeket nyitott, például a külföldi szabad munkavállalás lehetőségét. Meg kell jegyezni – emelte ki Pesti Imre –, hogy ebben az időszakban Magyarország az Európai Unió fejlettségi szintjének 56 százalékán állt, az egészségügyi dolgozók bére pedig 20-25 százalék körül mozgott, tehát jelentős elmaradásban volt ekkor az ország. Ugyanakkor a többi tagországhoz képest fejlesztésre GDP-arányosan 3-5 százalékkal, tehát lényegesen többet költött az ország.

Az Európai Unió elvárásként fogalmazta meg azt is, hogy az újonnan csatlakozó tagállamokból mintegy 25 ezer orvos munkavállalóként jelenjen meg az EU-ban, Magyarország esetében ez 5000 külföldi munkavállalót jelentett már akkor. Tehát a csatlakozás hozadékaként számítani kellett arra, hogy komoly ellátásbeli nehézséget fog eredményezni a tagság – mutatott rá Pesti Imre.

A szakember ugyanakkor kiemelte: mindez nem jelenti az előnyök figyelmen kívül hagyását, de fontos tisztában lenni a hátrányokkal is. „A szabad munkaerőáramlás az Európai Unió alapértékei közé tartozik, Magyarország pedig tagja a közösségnek, tehát hibás az a politikai „szlogen”, hogy az egészségügyi szakdolgozóknak, orvosoknak nincs maradása a saját hazájában” – húzta alá a politikus. „Az sose baj, ha akár egészségügyi, akár egyéb munkavállalók elmennek az Európai Unióba munkát vállalni; a baj az, ha nem jönnek vissza.” – tette hozzá.

A jövőképpel kapcsolatban a politikus elmondta: az egészségügy jogrendszerében egy társadalmi konszenzuson alapuló új megegyezés szükséges, illetve nem ért a végére még az egészségügyi rendszer informatikai fejlesztése sem, de Magyarország jó úton vagy egy valóban 21. századi technológiával és infrastruktúrával rendelkező egészségügy létrehozásában, és 2022-re a közép-európai régió egyik legmodernebb egészségügye lehet Magyarországé

– zárta szavait a politikus.

(forrás: OrientPress)
hirdetés

Könyveink