hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Századvég: a magyarok többsége a védőoltástól várja a járvány megfékezését

Operatív törzs: gyorsabban halad az oltás, mint ahogy a vakcina érkezik

Eddig 130 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, közel 106 ezren már megkapták a védőoltást, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes kiemelte: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lépett Magyarországon azzal, hogy megérkeztek az első vakcinaszállítmányok. Jelenleg két oltóanyag rendelkezik az európai gyógyszerhatóság engedélyével, a Pfizer december 26. óta, a Moderna pedig január 12. óta szállít vakcinákat Magyarországra.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint az eddig beoltottak döntő többsége egészségügyi dolgozó, de már hétezer, idősotthonban élő, vagy ott dolgozó ember is kapott védőoltást. Hozzátette: a hétvégén is folytatják a száz főnél több gondozottat ellátó intézmények lakóinak, dolgozóinak oltását a Moderna készítményével. Ezeken a helyeken 3400 ember jelezte oltási igényét. Galgóczi Ágnes hozzátette: a következő vakcinaszállítmány kedden érkezik Magyarországra, addig várhatóan fel is használják a most rendelkezésre álló oltóanyagot.

 

Kérdésre a szakember elmondta, a jövő héten tartandó központi középiskolai felvételiket a járványügyi szabályok figyelembevételével bonyolítják le, szervezik meg. Tehát kötelező lesz a kellő távolság megtartása, a zsúfoltság kerülése, a maszkhasználat és a kézhigiénés előírások betartása. Szülők az iskola területére nem léphetnek majd be. Arra a kérdésre, hogy hol tart az orosz Szputnyik V vakcina engedélyeztetése, a szakember elmondta, háromezer ember oltására elegendő orosz oltóanyag érkezett Magyarországra, a hatóságok vizsgálják a készítményt.

Az NNK járványügyi osztályvezetője beszámolt arról, hogy folyamatosan csökken az aktív fertőzöttek száma Magyarországon, és emelkedik a gyógyultaké, utóbbiak 225 021-en vannak. Kórházban 4600 embert ápolnak vírusfertőzés miatt, közülük 337-en szorulnak lélegeztetőgépre. Galgóczi Ágnes továbbra is arra bíztatott mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével, és igényét regisztrálja a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon.

Századvég: a magyarok többsége a védőoltástól várja a járvány megfékezését

A magyarok többsége a védőoltástól várja a koronavírus-járvány megfékezését, a decemberi 24 százalékról ugyanis 34 százalékra nőtt azoknak a száma, akik biztosan élnek majd az oltás lehetőségével, közölte elemzése alapján a Századvég. A közlemény szerint azoknak a száma is nőtt, akik valószínűleg szeretnék magukat beoltatni: a decemberi 25 százalékkal szemben a megkérdezettek 28 százaléka nyilatkozott így.

A magyarok 35 százaléka vélekedett úgy, hogy biztosan nem vagy valószínűleg nem adatja be magának a vakcinát. Ez az arány novemberben 52, decemberben 48 százalék volt, írta a Századvég, hangsúlyozva: ez azt jelenti, hogy a vakcinák megérkezésével tovább nőtt az oltási kedv Magyarországon.  A Századvég szerint ezt az is elősegítette, hogy világszerte fokozatosan nő a beoltottak száma, és az emberek "érzékelik, hogy a vakcina veszélytelen, jelentős mellékhatásai nincsenek."

(forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)
hirdetés

Könyveink