hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Ha lenne elég oltóanyag, két héten belül végezni lehetne az oltással

Gulyás: Gyakorlatilag megállapodtunk a Sinopharmmal

A kormány minden lehetőséget kihasználva azon dolgozik, hogy legyen koronavírus elleni vakcina Magyarországon, és jó esély van arra, hogy Kínából is szerez oltóanyagot, közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A vakcinabeszerzésekről Gulyás Gergely azt mondta: az EU-s oltóanyag-szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása. A kormány ennél gyorsabban akarja maga mögött hagyni a lezárások korszakát, ehhez viszont máshonnan is kell vakcinát beszerezni.

A kínai beszerzés lehetőségéről a miniszter elmondta: a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodtak, az első adag – ami akár egymillió is lehet  szállításának időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ.

Az EU-ból eddig 129 860 ember beoltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, és 96 100 embert oltottak be tájékoztatott, majd hozzátette, az EU-n keresztül eddig 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le Magyarország. Megjegyezte, az EU-ból kilépett Egyesült Királyságban, továbbá Izraelben és Kínában is eredményesebben tudtak gondoskodni az oltóanyaggyártásról, illetve -beszerzésről, mint azt az unió tette.

Gulyás Gergely arról is beszélt, továbbra is a következetes magyar járványügyi intézkedések betartása a garanciája annak, hogy a koronavírus-járvány második hulláma lefelé tartson. Hangsúlyozta, a korlátozó intézkedések hatására ugyan Magyarországon visszaszorulóban van a járvány, ám ez nem európai jelenség, így a vírus behozatalának, terjedésének veszélye továbbra is fennáll. A korlátozások enyhítésre két lehetőség van: vagy a járványgörbének kell továbbra is lefelé tartania, vagy az átoltottságot kell megfelelő mértékűre növelni, közölte a Miniszterelnökség vezetője.

A magyar kormány egyértelműen oltáspárti, és kampányt is indít annak érdekében, hogy minél előbb, minél többen jelentkezzenek a koronavírus elleni vakcinára, mondta. Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás önkéntes, és a kormány a jövőben sem teszi kötelezővé azt, ugyanakkor mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon, illetve, aki kapott, küldje vissza a nyugdíjasoknak kiküldött papírívet.

Kiemelte, az ország képes arra, hogy egy nap alatt több mint félmillió embert oltson be, ha elegendő vakcina áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, ha lenne elég oltóanyag, akkor két héten belül végezni lehetne az oltással, tette hozzá a miniszter.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináit csomagolja ki Majnár Miklós szakgyógyszerész az egri Markhot Ferenc Kórházban (MTI/Komka Péter)
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináit csomagolja ki Majnár Miklós szakgyógyszerész az egri Markhot Ferenc Kórházban (MTI/Komka Péter)

Gulyás a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az oltásigazolás bizonyára számtalan észszerű kedvezményt fog biztosítani európai szinten, például a karantén alóli mentesítésnél vagy a légi közlekedésben. Az európai szabályokat pedig nyilván tagállamiak is követik majd. Közölte: a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) arra kérte a kormányt, hogy a tokiói nyári olimpiára kijutott, valamint az indulásra esélyes sportolók soron kívül kaphassanak oltást. A kormány nyitott erre, az illetékes tárcának kell egyeztetnie erről a MOB-bal, ezt követően pedig az olimpián részt vevő sportolóknak és edzőiknek biztosítani fogják az oltást.

Gulyás Gergely a vakcinaútlevélre vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta: közös európai szabályozásra tesz javaslatot az Európai Bizottság, a jövő hét csütörtökön pedig online EU-csúcsot tartanak, amelynek egyik fő témája is várhatóan ez lesz. Kijelentette: a kormány először megvárja, hogy lesz-e egységes európai szabályozás, és erre is tekintettel alkotja meg a magyar szabályokat.    

Azt a felvetést, hogy az oltásra való regisztráció során nem mindenki kapott visszajelzést, Szentkirályi Alexandra azzal magyarázta: aki a regisztráció során beleegyezett, hogy kér külön tájékoztatást, az december 18-án már kapott egy e-mailt. Akik ezzel a tájékoztatási lehetőséggel nem éltek, azok akkor kapnak majd értesítést, amikor számukra elérhető lesz az oltás, tette hozzá a kormányszóvivő, jelezve, hogy a szigorú adatvédelmi szabályok miatt nem küldenek közbenső tájékoztatást azoknak, akik erre nem adtak felhatalmazást.

Gulyás Gergelyt arról is kérdezték, mikor juthatnak magáncégek oltáshoz, tekintettel arra, hogy van olyan cég, amely 5000 forintos előregisztrációt követően ígér vakcinát. A miniszter leszögezte: pillanatnyilag államok vásárolnak vakcinákat, ezért a nullával egyenlő az esélye annak, hogy egy magáncég vakcinához jusson, így aki ezzel találkozik, az szinte biztos lehet abban, hogy "szélhámossal" van dolga. Ezért azt tanácsolta, hogy ilyen esetben ne hirdetőhöz, hanem a rendőrséghez forduljanak.

 

 

A Magyar Orvosi Kamara felvetéséről, miszerint a kismamák szülészorvosukkal szerződést köthetnének, Gulyás azt mondta: nem ördögtől való a javaslat. A várandósság idején kialakul egy bizalmi viszony, és jogos igénynek tartja a kormány, hogy mindenki annál szülhessen, aki kezelte. Ezért indokolt speciális szabályokat elfogadni, s a kabinet elhalasztotta az ezzel összefüggő részletszabályok megalkotását.

Az új szabályok kialakítását Gulyás Gergely január végére prognosztizálta. Hangsúlyozta, azt a jövőben is biztosítani kell, hogy mindenki annál szülhessen, akinél szeretne. Ha azonban ezt biztosítják, keresik azt a megoldást, ami nem feszíti szét az új szabályozás kereteit, ami a hálapénzt megtiltja, de lehetőséget ad az ellentételezésre is, fűzte hozzá.

 

 

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés

Könyveink