hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Nicsak, mit csinál?

Sok kisgyermekes szülő panaszkodik arra, hogy a szakemberek nem ismerik fel időben a gyerek fejlődési zavarait – írja a szűrési rendszer változása kapcsán az MNO.

A lap felidézi egy anya kálváriáját, amelyet a gyerek elsőre nem túl komolynak látszó mozgásproblémájával járt meg, mire eljutott a megfelelő szakemberhez. A kis tipegő lábujjhegyen kezdett járni, és a talpát egyáltalán nem akarta letenni. A védőnő és gyerekorvos is úgy vélte, ahogy majd stabilabbá válik a kicsi járása, rendeződik a helyzet. Amikor hónapok után sem volt változás, az anya szakorvoshoz fordult, az ortopédiai vizsgálatra hónapokat kellett várni, végül ott gyógycipőt javasoltak. A gyereket a biztonság kedvéért azért megmutatták egy Dévény-módszerrel dolgozó gyógytornásznak is. A szakembernek végül másfél évébe, a családnak pedig több mint százezer forintjába került, mire rendbe jött a gyerek lába, kiderült, a kicsinek súlyos szalagrövidülése volt. Ha az anya nem olyan kitartó, nem jár utána minden lehetőségnek, és nem nyúl mélyen a zsebébe, a gyerek lábát minden bizonnyal 3-4 éves korában műteni kellett volna.

E történetet annak kapcsán idézte fel a lap, hogy jövőre indul a kisgyermekek új típusú szűrése, amelynek során gyakrabban látogatják a csecsemőket a védőnők, a szülőknek pedig speciális kérdőívek segítenek a fejlődésbeli problémák felismerésében, hogy a gyereknél minél előbb megkezdődhessen a korai fejlesztés. Gondot jelent azonban, hogy korai fejlesztésre csak a nagyobb városokban van lehetőség, a falvakból szinte elérhetetlen a szolgáltatás, s az útiköltséget a legtöbb esetben nem térítik meg. A szakorvosi vizsgálatra 3-4 hónapot kell várni, ami egy rendellenességgel küzdő csecsemő esetében kritikus lehet – olvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink